De voordelen en nadelen van een zonneboiler

Het kopen van een zonneboiler kan een zeer interessante investering zijn, maar het is verstandig om eerst te kijken naar zowel de voordelen als de nadelen van het apparaat zodat je een wel overwogen keuze kunt maken aangezien het kostenplaatje van een zonneboiler flink op kan lopen afhankelijk van je keuzes. Ga door met lezen hieronder om meer te weten over de verschillende voordelen en nadelen die bij een zonneboiler komen kijken.

Voordeel 1: Milieuvriendelijk

Overweeg je het aanschaffen en installeren van een zonneboiler, dan kan je van een duurzame investering uitgaan. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk apparaat en stoot geen CO2 uit in de atmosfeer. Hierdoor ben je op bewuste wijze milieuvriendelijk bezig. Daarnaast verbruik je vele malen minder fossiele brandstoffen, wat klimaatverandering ook tegengaat.

Voordeel 2: Je hebt geen elektriciteit nodig

Bij andere soorten installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen ben je alsnog afhankelijk van elektriciteit zodat het systeem groene energie op kan wekken voor gebruik in je huishouden. Een zonneboiler heeft geen elektriciteit nodig om warmte te genereren. Hierdoor betaal je ook geen energiebelasting of taks.

Voordeel 3: Onderhoudsvriendelijk en lange levensduur

Een zonneboiler is een onderhoudsvriendelijk apparaat aangezien zowel de zonnecollector als het voorraadvat amper onderhoud nodig hebben. Je hoeft slechts éénmaal per jaar te denken aan een goede onderhoudsbeurt en om eens elke vijf jaar de koelvloeistof van het systeem te vervangen. Daarnaast kan je uitgaan van een lange levensduur aangezien zonneboilers over het algemeen zeker 25 jaar meegaan bij correct gebruik en periodiek onderhoud. Moderne zonneboilers hebben tegenwoordig zelfs een veel langere levensduur.

Voordeel 4: Flinke besparing

Door het installeren van een zonneboiler profiteer je van een flinke besparing op je maandelijkse energierekening. Dit komt vanwege het feit dat je gratis groene energie opwekt voor gebruik om je water (en woning) op te warmen. Je hoeft dus minder energie af te nemen bij de energieleverancier waardoor je rekening flink omlaag zal gaan.

Voordeel 5: Hoog rendement, ook bij bewolkt weer

Ook als het bewolkt weer is, als het regent of als de zon niet fel schijnt, dan nog is een zonneboiler een interessante investering aangezien er heel het jaar door energie geproduceerd wordt met de zonnecollectoren. Koop je een moderne zonneboiler, dan kan je zelfs tijdens de winter en bewolkt weer van een hoog rendement uitgaan.

Voordeel 6: Simpele installatie

De installatie van een zonneboiler is vrij simpel en de kans op defecten is niet bepaald groot. Een zonneboiler kan je gewoon integreren met je huidig verwarmingssysteem en als je over de juiste mate van ervaring en kennis beschikt en de correcte gereedschappen in huis haalt, dan kan je de installatie in principe zelf uitvoeren.

Voordeel 7: Gratis groene energie

Met een zonneboiler profiteer je van gratis eindeloze groene energie die je zelf opwekt door middel van de zon. Het gaat dus om een duurzame en onuitputtelijke energiebron. Daarnaast ben je minder afhankelijk van de energieleverancier als je een zonneboiler aanschaft.

Voordeel 8: Subsidie en fiscaal voordeel

Door een zonneboiler te kopen heb je de mogelijkheid om van een subsidie te kunnen profiteren. Het gaat om de ISDE-regeling, waarbij je om de voorwaarden moet vragen bij je eigen gemeente. Ook als ondernemer kan je gebruik maken van de EIA, de MIA en de VAMIL regelingen om de kosten te verlagen. Daarnaast is meestal een deel van de aanschafprijs van het systeem fiscaal aftrekbaar.

Voordeel 9: Verhoging waarde huis

De waarde van je woning gaat aanzienlijk omhoog als je een zonneboiler koopt. Dit komt voornamelijk vanwege de milieuvriendelijke werkwijze en de energiebesparing. Hierdoor zal je woning tevens een beter energielabel ontvangen.

Naast de bovenstaande voordelen kunnen we bij een zonneboiler ook van een aantal nadelen uitgaan. Hieronder tref je de meest voorkomende nadelen die bij een zonneboiler komen kijken.

Nadeel 1: De kosten lopen flink op

De kosten van het aanschaffen en installeren van een zonneboiler lopen hoog op afhankelijk van wat voor soort systeem je kiest, zeker als je geen subsidie neemt. Houd ook rekening met de kosten van het onderhoud van een zonneboiler en de kosten van mogelijke reparaties of het vervangen van onderdelen.

Nadeel 2: Je hebt alsnog een cv-ketel nodig

Een zonneboiler is geen vervanger voor een cv-ketel, zeker als je je woning van voldoende warmte wilt voorzien gedurende de koude wintermaanden. Op dat moment wekken de zonnecollectoren van de zonneboiler minder energie op, waardoor je alsnog een cv-ketel gaat moeten gebruiken.

Nadeel 3: Niet elk dag is voor collectoren geschikt

Als je een zonneboiler koopt, dan ga je eerst moeten. Checken of je dak wel geschikt is voor het specifiek systeem. Je dak moet hier wel groot genoeg voor zijn en daarnaast moet je ook zorgen voor geschikte dakpannen die in goede staat zijn.

Nadeel 4: Een zonneboiler neemt ruimte in beslag

Afhankelijk van welk soort zonneboiler je gaat installeren kan het apparaat veel ruimte in beslag nemen. Plaats je het voorraadvat op zolder, in de garage of de kelder dan ga je daar wel voldoende plaats voor moeten hebben. Je kunt uitgaan dat hoe groter het voorraadvat van je zonneboiler, des te meer ruimte je nodig gaat hebben. Ook op het dak moet je ruimte voor de zonnecollectoren hebben.

Nadeel 5: Vergunning nodig

In de meeste situaties kan je een zonneboiler vergunningsvrij plaatsen, maar woon je in een monument of een beschermd stads- of dorpsaanzicht, dan ga je altijd eerst een bouwvergunning moeten aanvragen. Check wat de regels zijn bij de gemeente voordat je aan de slag gaat met de investering.

Heb je alle voordelen en nadelen met elkaar overwogen en een beslissing gemaakt? Dan is het slim om eerst een deskundige in te schakelen zodat je professioneel advies kunt krijgen over de meest geschikte mogelijkheden. Het is dan ook verstandig om in je buurt te kijken welke betrouwbare specialisten er gevestigd zijn, offertes op te vragen en deze offertes vervolgens met elkaar te vergelijken zodat je flink op de kosten van een zonneboiler kunt besparen.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …