Garantie op een zonneboiler

Investeren in een nieuwe zonneboiler is een zeer slim idee, maar let altijd goed op de garantie die je krijgt zodat je goed gedekt bent tegen onvoorziene omstandigheden. De garantiebepaling van een zonneboiler kan flink variëren afhankelijk van waar je het apparaat gaat kopen of door wie je de boiler laat installeren. Door verder te gaan met lezen kom je alles te weten over de garantie op een zonneboiler en wat de zaken zijn die hier allemaal bij komen kijken.

Een nieuwe zonneboiler kopen

Overweeg je het kopen van een nieuwe zonneboiler, dan kan je van een duurzaam toestel uitgaan dat zonne-energie gebruikt om het water (en je huis) op te warmen. De werking van een zonneboiler is milieuvriendelijk en energiezuinig waardoor de maandelijkse energierekening flink omlaag zal gaan. Ook de totale CO2-uitstoot zal verminderd worden en het rendement is hoog. Daarnaast heb je de initiële investering binnen een aantal jaar vanzelf terugverdiend en is de installatie van een zonneboiler niet moeilijk te realiseren.

Het nut van garantie

Bij de aanschaf en installatie van een nieuwe zonneboiler dien je altijd goed te letten op de garantiebepaling. Hoe beter de garantie geregeld is, des te slimmer je investering. Dankzij de garantie kan je een beter beeld krijgen van in hoeverre de specialist of leverancier betrouwbaar is en garant staat voor zijn of haar diensten en producten. Daarnaast worden klanten sneller tot een bedrijf aangetrokken als er een lange garantieperiode aan de zonneboiler zit en ben je goed gedekt tegen onvoorziene zaken zoals fabrieksfouten en foutjes die gemaakt zijn tijdens de installatie van het systeem. De garantiebepaling van je zonneboiler biedt tevens ook een goede bescherming tegen zaken als vroegtijdige corrosie en slijtage.

Standaard garantiebepaling

Volgens de wet is de standaard Europese consumenten garantietermijn op de meeste zonneboilers 2 jaar. In principe is 2 jaar meer dan voldoende aangezien een zonneboiler onderhoudsvriendelijk is en de installatie vrij simpel is. Het maken van fouten tijdens de installatie is dus slechts mogelijk als je geen erkend bedrijf inschakelt. Dat de standaard garantietermijn 2 jaar is, betekent echter niet dat dit de norm is die gehanteerd wordt bij de meeste fabrikanten en specialisten.

Garantie bij betrouwbare bedrijven

Heb je de nieuwe zonneboiler gekocht bij een specialist die bij de brancheorganisatie BELSOLAR (Belgische Beroepsvereniging van producenten en leveranciers van systemen op thermische zonne-energie of zonneboilers), dan kan je van een langere garantieperiode uitgaan. Gebruikelijk is 10 jaar garantie op de zonnecollector, 5 jaar garantie op het opslagvat en 1 tot 2 jaar op de installatie en de overige onderdelen. De specialist is daarnaast zelf in staat om extra garantietermijnen aan de bovenstaande normen toe te voegen.

De garantievoorwaarden

Je kunt uitgaan van verschillende garantievoorwaarden als je een zonneboiler hebt aangeschaft. Wat de exacte garantievoorwaarden zijn, hangt af per specialist of fabrikant aangezien elk bedrijf zelf mag bepalen wat de garantievoorwaarden en garantietermijn is van elk product. Ga je een nieuwe zonneboiler kopen, lees dan de garantievoorwaarden altijd eerst goed door om na te gaan of de garantiebepaling wel klopt bij je verwachtingen.

De levensduur versus garantie

Een goede zonneboiler is duurzaam en gaat minimaal 20 tot 30 jaar mee bij correct gebruik, periodiek onderhoud en een juiste installatie. Hier komt wel bij dat een zonneboiler uit verschillende onderdelen bestaat die elk een eigen levensduur hebben. Zo ga je bepaalde onderdelen sneller moeten vervangen dan anderen. Een zonneboiler bestaat uit een pomp, de zonnecollector, het leidingensysteem, het voorraadvat en de overige elektrische onderdelen.

Uitzonderingen

De garantie op je nieuwe zonneboiler geldt niet in alle situaties, al is het eind van de garantietermijn nog niet aangebroken. Op de standaard garantiebepaling gelden namelijk enkele uitzonderingen. Denk hierbij aan uitzonderingen zoals gebrekkig onderhoud aan de zonneboiler, het niet opvolgen van de aanwijzingen, onjuist gebruik van het apparaat, een verkeerde afstelling of instelling door derden, vandalisme en ander geweld van buitenaf, bevriezing, normale slijtage, transportschade en natuurgeweld zoals bliksemschade of hagelschade. Ook zalen zoals gebreken die door fouten, verzuim of onoordeelkundig gebruik van de eindgebruiker zijn veroorzaakt of als er niet wordt voldaan aan de normen volgens het Waterleidingbesluit ten opzichte van het drinkwater en de elektrische spanning.

Wanneer krijg je geen garantie?

Er zijn verschillende situaties waarbij je niet van garantie profiteert. Koop je bijvoorbeeld een tweedehands zonneboiler, dan betaal je wel vele malen minder maar je krijgt geen garantie op je apparaat. Naast de afwezigheid van garantie is het rendement van een tweedehands zonneboiler ook heel veel lager dan als je een nieuwe zonneboiler aanschaft. Garantie wordt pas verleend als je een nieuwe zonneboiler koopt en laat installeren. Ook als je zelf aan de slag gaat met het installatiewerk krijg je geen garantie. Je moet je nieuwe zonneboiler laten installeren door een erkend bedrijf als je garantie wilt krijgen.

Eerst vergelijken is slim

Weet je niet zeker welke zonneboiler je moet kiezen en hoe je moet weten welke garantiebepaling het meest optimaal is? Dan is het slim om eerst een vergelijking te maken van meerdere opties voordat je je keuze laat vallen. Door te vergelijken krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden als het gaat om de verschillende garantiebepalingen. Zo kan je een wel geïnformeerde beslissing maken over welke specialist je gaat inschakelen om je zonneboiler te installeren aangezien je dan ook zeker weet dat je optimaal gedekt bent mocht er in de toekomst iets fout gaan met je apparaat.

Wil je een nieuwe zonneboiler in huis halen maar vind je het nog moeilijk om te bepalen wat de volgende stap is? Ga dan eerst op zoek naar de meest betrouwbare experts in je omgeving, vraag offertes bij ze op en maak dan een vergelijking van al je opties zodat je kunt kiezen voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding en de meest optimale garantiebepaling. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je goed tegen onvoorziene zaken gedekt bent maar ook dat je flink op de kosten van de aanschaf en de installatie van je nieuwe zonneboiler kunt besparen.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …