Het onderhoud van een zonneboiler

De kosten voor het kopen en installeren van een nieuwe zonneboiler kunnen al gauw oplopen, maar als je een kwalitatief goed systeem koopt ben je wel verzekerd van een levensduur van 20 tot 25 jaar als je de zonneboiler regelmatig onderhoudt. Door een zonneboiler te onderhouden wordt de levensduur aanzienlijk verlengd, maar hoe vaak moet een zonneboiler worden onderhouden en wat komt er allemaal kijken bij het onderhouden van een zonneboiler? Ga door met lezen en je komt het allemaal te weten.

Een zonneboiler onderhouden

Een zonneboiler kan dan wel onderhoudsvriendelijk zijn, maar dit betekent niet dat het apparaat onderhoudsvrij is. Je gaat elke zonneboiler moeten onderhouden al is de mate van onderhoud minder dan bij andere verwarmingsinstallaties. Het onderhouden van een zonneboiler is noodzakelijk om:

 • De levensduur van je zonneboiler zo veel mogelijk te verlengen.
 • Verzekerd te zijn van een maximaal rendement.
 • Om de waarborgen van de expert te behouden in geval van fouten tijdens de installatie.

Wanneer een zonneboiler onderhouden?

Een zonneboiler hoef je niet per se jaarlijks te onderhouden, maar wil je van een maximaal rendement profiteren dan is dit wel een slim idee. Het is verstandig om de onderhoudsbeurt in te plannen voordat de herfst start op moment dat je de verwarming weer gaat aanzetten na de zomerperiode. Het onderhouden van een zonneboiler neemt slechts een aantal minuten in beslag en kan prima gecombineerd worden met verplichte onderhoudsbeurten zoals die van je cv ketel op stookolie of gas of van je warmtepomp.

Periodiek onderhoud

Je dient een zonneboiler periodiek te onderhouden, waarbij je uit kunt gaan van een goede onderhoudsbeurt elke 5 jaar. Hierbij wordt het hele systeem volledig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alle onderdelen goed functioneren. Denk aan de boiler, de zonnecollector, de pomp en de leidingen. Kies voor het inschakelen van een specialist om het onderhoud voor je uit te voeren elke 5 jaar.

Vuile zonnecollectoren

De zonnecollectoren van de zonneboiler op het dak eisen amper onderhoud, maar er kan wel sprake zijn van vuil zoals bladeren, takken, vogelpoep en dergelijke. In de meeste gevallen wordt dit vuil door het regenwater weggespoeld aangezien de zonnecollectoren schuin worden geplaatst. Maak vuile zonnecollectoren jaarlijks schoon, zeker als je dicht bij een industrieterrein, een drukke snelweg of een spoorlijn woont. Op deze manier reinig je de zonnecollectoren van het extra fijnstof die blijft plakken op de collectoren.

De zonnecollectoren schoonmaken

Zoals aangegeven dien je de zonnecollectoren minimaal éénmaal per jaar te reinigen en te controleren op stofophoping of mosvorming. Maak gebruik van water en een spons, doek of een telescopische borstel om het vuil van de zonnecollectoren te verwijderen.

De kosten van een onderhoudsbeurt

Hoeveel je moet gaan betalen voor een goede onderhoudsbeurt hangt af van bepaalde zaken, zoals de expert die je inhuurt, de soort zonneboiler en de staat van het systeem. Je betaalt gemiddeld €50 tot €125 voor een goede onderhoudsbeurt. De kosten kunnen oplopen tot €200 afhankelijk van wat voor soort zonneboiler je hebt. Ook eventuele herstellingen die uitgevoerd moeten worden en een onderhoudscontract kunnen de kosten doen stijgen.

Kies voor het inhuren van een expert

Huur een expert in voor het onderhouden van je zonneboiler, waarbij de installateur eens elke 5 jaar langskomt voor het onderhoud. Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag gaan met het onderhouden van het systeem, maar je gaat dan wel over de juiste mate van ervaring, kennis en gereedschappen moeten beschikken. Het inhuren van een professioneel is dan ook een verstandig idee.

Onderhoudscontract

Sluit direct na de installatie van je nieuwe zonneboiler een onderhoudscontract af met de installateur zodat je geen omkijken meer hebt naar het onderhoud van het apparaat en de kosten die hierbij komen kijken. Bij een onderhoudscontract betaal je een bepaald bedrag per maand en sluit je bij de meeste specialisten een 5, 10 of 15 jaarlijks contract af, zodat de specialist periodiek langskomt voor een goede onderhoudsbeurt. Bij de meeste installateurs kan je uitgaan van een maandelijks bedrag tussen de €3 en €8 per maand, wat een enorme besparing oplevert als je naar de totale onderhoudskosten over de hele levensduur bekijkt.

Hoe wordt een zonneboiler onderhouden?

Het onderhouden van een zonneboiler hoeft niet moeilijk te zijn, maar er zijn wel bepaalde zaken waar rekening mee gehouden moet worden om alle vitale onderdelen te checken. Het maakt hierbij niet uit of je zelf het onderhoud uit gaat voeren of als je een expert in gaat huren voor het onderhoudswerk. Een zonneboiler wordt min of meer op de volgende manier onderhouden:

 • De functionaliteit van de zonneboiler wordt gecheckt.
 • De vloeistofdruk in de zonneboiler wordt gecontroleerd.
 • De parameter settings van de software wordt gecontroleerd.
 • De thermische isolatie van de buitenleidingen wordt gecontroleerd.
 • Er wordt gekeken of de dakdoorvoer nog waterdicht is.
 • De aansluitingen en afsluiters worden gecontroleerd op lekkages.
 • De sensoren worden goed gecontroleerd.
 • De druk op de pompgroep van het systeem wordt gecontroleerd.
 • Het expansievat wordt nagecheckt.
 • De efficiëntie en zuurtegraad van de vloeistof van de panelen wordt gecheckt.

Daarnaast wordt er tijdens een goede onderhoudsbeurt gecheckt of er geen knipperlichtjes of boodschappen op de regelkast te zien zijn, wordt kalkaanslag, inslagschade, roest, mos, stof, bladeren, takken en ander soort aanslag verwijderd van de hechtingspunten en wordt indien noodzakelijk geacht ook de pomp, de afdichtingen en de afsluiters vervangen.

Een zonneboiler hoef je niet maandelijks te onderhouden, maar door middel van periodiek onderhoud ben je verzekerd van een hoog rendement en een apparaat die lang meegaat. Schakel een expert in als je verzekerd wilt zijn van correct onderhoudswerk, garantie op de werkzaamheden die de specialist uitvoert en professioneel advies over alle mogelijkheden. Een expert vind je door eerst in je eigen buurt rond te kijken welke specialisten betrouwbaar zijn en offertes op te vragen. Maak met alle offertes een vergelijking en kies de specialist uit die het best bij je past qua prijs en kwaliteit. Besparen op de kosten van het onderhoud van je zonneboiler wordt op deze manier zeer eenvoudig.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …