Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een zonneboiler werkt namelijk op zonne-energie en stoot geen CO2 uit. Daarnaast is zonlicht oneindig en gaat een goede zonneboiler jarenlang mee, maar wat maakt een zonneboiler nou eigenlijk zo duurzaam? Ga door met lezen als je meer te weten wilt komen over de verschillende factoren die bijdragen aan de duurzaamheid van een zonneboiler.

Minder CO2-uitstoot en klimaatvriendelijk

Je kunt met een zonneboiler zeker 50% besparen op je maandelijkse energiefactuur omdat je veel minder gas verbruikt om je water (en woning) te verwarmen. Aangezien je minder gas verbruikt, zal ook je totale CO2-uitstoot flink omlaaggaan waardoor je aan klimaatverbetering bijdraagt. De uitstoot van CO2 draag namelijk flink aan klimaatverandering bij, zeker als je uitgaat dat een gemiddeld huishouden van 4 personen jaarlijks 330 kilo CO2 per jaar aan gas verbruikt zonder een zonneboiler. Een zonneboiler is CO2 neutraal en stoot dus geen schadelijke stoffen de lucht in.

Geen stroom nodig

Bij de meeste soorten zonneboilers wordt geen gebruik gemaakt van stroom, net zoals wel het geval is bij zonnepanelen. Een zonneboiler wekt middels de zonnecollector energie uit zonlicht op zonder dat daar stroom voor nodig is. Heb je een elektrische zonneboiler, slechts in dat geval wordt gebruik gemaakt van stroom.

Gratis zonne-energie

Met een zonneboiler kan je profiteren van het opwekken van gratis groene stroom afkomstig uit een oneindige natuurlijke energiebron, namelijk de zon. Het gaat hierbij om een zeer duurzame wijze van het opwekken van energie, oftewel groene stroom. De zonnecollectoren van een zonneboiler die op het dak geplaatst worden vangen het zonlicht op en wekken op deze manier energie op om je water (en woning) te verwarmen zonder dat daar stroom voor nodig is. Zonne-energie is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens gratis aangezien de zon voor iedereen schijnt.

Flinke besparingen

Door een zonneboiler te installeren kan je van flinke besparingen profiteren. Je kunt uitgaan dat een gemiddeld gezin bestaande uit 4 personen ongeveer 180 m3 aan gas bespaart met een zonneboiler, wat uitkomt op ruim €140 per jaar. Houd hierbij rekening dat de prijzen voor gas jaarlijks blijven stijgen aangezien we in de nabije toekomst allemaal gasvrij moeten gaan leven, wat het steeds interessanter maakt om te investeren in een zonneboiler.

Een lange levensduur

Zonneboilers gaan in principe vrij lang mee. Bij de aanschaf van een kwalitatief goed apparaat, een correcte installatie, juist gebruik en periodiek onderhoud kan je zeker 20 tot 25 jaar van je zonneboiler genieten. Bij moderne zonneboilers kan de levensduur zelfs tot 30 jaar oplopen. Hoe langer de levensduur van de zonneboiler, des te meer tijd je hebt om je investering terug te verdienen.

Korte terugverdientijd

Je gaat wel flink wat geld moeten betalen voor het aanschaffen en installeren van een zonneboiler aangezien het prijskaartje van een goede zonneboiler hoog op kan lopen afhankelijk van je keuzes, maar dan weet je wel zeker dat je jarenlang geniet van hoge opbrengsten en een korte terugverdientijd. De terugverdientijd van een zonneboiler geeft aan hoe snel je de initiële investeringskosten hebt terugverdiend aan de hand van de jaarlijkse besparingen van het toestel. Over het algemeen is de terugverdientijd van de meeste zonneboilers 15 jaar. Uitgaande van een levensduur van 20 tot 30 jaar kan je dus nog wel een aantal jaar van de opbrengsten van je zonneboiler genieten.

Onderhoudsvriendelijk system

Je kunt uitgaan dat een zonneboiler een onderhoudsvriendelijk apparaat is, aangezien je slechts éénmaal elke 2 tot 5 jaar aan het onderhouden van het apparaat moet denken. Hoe vaak je het systeem moet onderhouden hangt voornamelijk af van wat voor soort zonneboiler je hebt. De onderhoudskosten van een zonneboiler zijn verder niet bepaald hoog en je kunt zelf een kleine check-up doen van tijd tot tijd om na te gaan of alles nog optimaal functioneert. Een zonneboiler is dus duurzaam aangezien het toestel amper onderhoud vergt.

Stevig toestel

Koop je een kwalitatief goede zonneboiler, dan kan je ook uitgaan dat je een stevig apparaat in huis haalt. De zonnecollectoren moeten goed bestand zijn tegen de verschillende temperatuurwisselingen en de weersomstandigheden, maar ook het voorraadvat moet tegen een stootje kunnen. Ook de verschillende onderdelen van de zonneboiler moeten kwalitatief goed zijn en correct aansluiten op elkaar om een optimale werking te verzekeren. Een zonneboiler van goed kwaliteit kost wel iets meer, maar dan weet je ook zeker dat je in een duurzaam apparaat investeert.

Let op keurmerken en brancheorganisaties

Wil je checken of de zonneboiler die je van plan bent te gaan kopen en installeren kwalitatief goed, milieuvriendelijk en veilig te gebruiken is? Let dan voornamelijk op de keurmerken die relevant zijn in de zonneboilerindustrie zoals het Zonnekeur keurmerk, het Solar Keymar keurmerk, het OK CV keurmerk en de KvINL voor zonnewarmte installaties. Het is ook slim om een kijkje te nemen of de specialist is aangesloten bij een bepaalde brancheorganisatie zoals bijvoorbeeld Holland Solar en Uneto-VNI.

Werkt heel het jaar door

Een moderne zonneboiler kan heel het jaar door functioneren, ook tijdens de wintermaanden en als het bewolkt is. Al is de warmte tijdens deze koudere maanden minder dan tijdens de zomer, lente en herfst, dan nog kan je voldoende energie opwekken om tijdens de wintermaanden je water te verwarmen.

De aanschaf en installatie van een zonneboiler is een zeer verstandig idee als je wilt investeren in een duurzame en energiezuinige toekomst. Schakel een erkend deskundige in als je van garantie op het installatiewerk wilt profiteren, professioneel advies wilt krijgen over de beste keuzes en de zonneboiler snel geïnstalleerd wilt hebben. Check eerst in je eigen regio welke specialisten betrouwbaar zijn zodat je offertes op kunt vragen om ze vervolgens naast elkaar te leggen. Op deze manier kan je een vergelijking maken van de verschillende opties en kiezen voor de specialist die de offerte met de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft uitgebracht. Het voordeel van vergelijken: je kunt flink op de kosten van een zonneboiler besparen.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …