Terugverdientijd zonneboiler

Overweeg je het kopen van een zonneboiler maar weet je niet zeker of dit wel een slimme investering is? Om na te gaan om je investering verstandig is, dien je zowel de levensduur van het apparaat als de terugverdientijd nader onder de loep te nemen zodat je een beter beeld kunt schetsen van de situatie. Ga door met lezen als je meer te weten wilt komen over de terugverdientijd en de levensduur van een zonneboiler en de zaken die hier allemaal bij komen kijken.

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van een zonneboiler houdt in hoeveel tijd het neemt om de initiële investering van het apparaat terug te verdienen. Hierbij wordt de investering terugverdiend aan de hand van de besparingen per jaar. Door een zonneboiler te installeren verbruik je namelijk veel minder gas, waardoor je enorm op de energiefactuur bespaart. De terugverdientijd kan dus worden gezien als de periode noodzakelijk om de kosten van de aanschaf en de installatie terug te verdienen.

Bepaling van de terugverdientijd

De terugverdientijd wordt bepaald door te kijken naar verschillende factoren. De factoren die de terugverdientijd bepalen zijn als volgt:

  • De prijs van de zonneboiler: Hoe hoger de prijs inclusief de kosten voor de installatie, des te langer de terugverdientijd.
  • Subsidie: Neem je een subsidie, dan zal de terugverdientijd verkorten.
  • Efficiëntie: Door de juiste zonnecollectoren te kiezen, de collectoren correct te plaatsen en door te zorgen voor een groot voorraadvat kan de terugverdientijd aanzienlijk verkort worden.
  • Huidige energieprijzen: De prijzen voor energie worden jaarlijks aangepast en kunnen de terugverdientijd doen stijgen of dalen afhankelijk van de huidige ontwikkelingen.
  • De levensduur: Hoe langer het apparaat meegaat, des te sneller de zonneboiler terugverdiend is.
  • Vervanging: Je gaat ook moeten denken aan zaken zoals tussentijdse vervangingen van onderdelen van de zonneboiler.

De terugverdientijd verkorten

Er zijn verschillende manieren om de terugverdientijd van je zonneboiler te verlagen. Om de terugverdientijd te kunnen verkorten is het van groot belang om de aanschafkosten en de installatiekosten zo veel mogelijk te verlagen. De onderstaande zaken zijn voorbeelden van manieren om de terugverdientijd te verkorten:

  • Vraag een subsidie aan om de kosten van de initiële investering te verlagen.
  • Kies geschikte zonnecollectoren en een groot voorraadvat.
  • Plaat de zonnecollectoren richting het zuiden in de ideale hellingshoek.
  • Onderhandel met de leverancier over de kosten om deze zo veel mogelijk te verlagen.

Hoe lang gaan zonneboilers mee?

Ook de levensduur van een zonneboiler is van groot belang als je meer over de terugverdientijd van het apparaat wilt weten. Zo kan je immers bepalen hoe lang je kunt profiteren van de vele voordelen die komen kijken bij een zonneboiler. De exacte levensduur van een zonneboiler wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit van het apparaat en de soort zonneboiler, maar je kunt gemiddeld van 20 tot 25 jaar uitgaan. Je gaat tevens rekening moeten houden dat een zonneboiler uit verschillende onderdelen bestaat waaronder een pomp, een voorraadvat, de zonnevollector, het leidingensysteem en de elektronica. Elk van deze onderdelen kunnen een eigen levensduur hebben.

Bepaling van de levensduur

De levensduur van een zonneboiler wordt op een aantal manieren bepaald. Zo dien je voornamelijk te kijken naar de kwaliteit van de zonneboiler die je uitkiest, maar ook naar de frequentie van het onderhoud en het gebruik van het apparaat. Daarnaast is een succesvolle installatie van het apparaat zeer belangrijk voor de levensduur van een zonneboiler, wat het essentieel maakt om een erkend bedrijf in te schakelen voor het installatiewerk. Je kunt er van uitgaan dat hoe beter de kwaliteit van de zonneboiler, des te langer het systeem meegaat zonder dat je onderdelen hoeft te vervangen en dus vroegtijdig geld uit moet geven.

Periodiek onderhoud verlengt levensduur

Je kunt de levensduur van een zonneboiler aanzienlijk verlengen door regelmatig onderhoud uit te voeren. Periodiek onderhoud is hierbij van groot belang, waarbij je zelf om de 2 jaar een controlebeurt kunt uitvoeren aan de zonneboiler en elke 5 jaar een specialist in kunt huren voor het uitvoeren van een grote onderhoudsbeurt. Een onderhoudsbeurt kost ergens tussen de €50 en €75 per keer en wordt door een ervaren en efficiënt werkende expert gedaan. Wil je geen omkijken meer hebben naar het onderhoud van je zonneboiler en de kosten die hierbij komen kijken? Dan is het slim om een onderhoudscontract af te sluiten zodat een specialist periodiek langskomt voor het onderhoud van je apparaat. Het onderhoudscontract kan je direct na het installeren van je nieuwe zonneboiler afsluiten zodat je hier in de nabije toekomst niet over hoeft te denken.

Levensduur verlengen? Waterontharder kopen

Een andere manier om de levensduur van je zonneboiler zo veel mogelijk te verlengen zodat je van een kortere terugverdientijd kunt profiteren is door het aanschaffen van een waterontharder. In Nederland kennen we namelijk hard water, waarbij het water dat direct uit de kraan komt kalkaanslag kan veroorzaken op zowel de leidingen, je huishoudelijke apparaten en de zonneboiler zelf. Deze kalkaanslag zorg voor een flink rendementsverlies waardoor je investering minder voordelig zal zijn. Dit probleem kan vrij gemakkelijk opgelost worden door een waterverzachter aan te schaffen. Het hard water dat uit de kraan komt wordt hierdoor weer zacht om schade aan het apparaat en de onderdelen te voorkomen. Hierdoor zal je zonneboiler vele malen langer meegaan en tevens ook beter functioneren.

Wil je een nieuwe zonneboiler kopen maar wel zeker weten dat je een kwalitatief goed apparaat in huis haalt die lang meegaat en snel terugverdiend is? Schakel dan het liefst de hulp in van een ervaren professioneel zodat je van deskundig advies wordt voorzien over de meest geschikte keuzes voor je huishouden. Daarnaast krijg je garantie op het installatiewerk en kan je voor de meest voordelige optie kiezen als je eerst een vergelijking maakt van meerdere offertes. Dankzij een vergelijking kan je sneller kiezen voor de specialist die de offerte uit heeft gebracht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding waardoor je zowel op de kosten van een zonneboiler bespaart als hoogwaardig kwaliteit in huis haalt.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …