[27] Veelgestelde vragen over zonneboilers

De aanschaf van een zonneboiler is een zeer interessant idee, maar het is wel slim om meer te weten over de verschillende zaken die komen kijken bij de aanschaf en de installatie van dit systeem. Een zonneboiler koop je namelijk niet zomaar, je gaat immers rekening moeten houden met allerlei zaken als je het juiste systeem wilt kopen en van een maximaal rendement verzekerd wilt zijn. Ga door met lezen als je wilt weten wat de veelgestelde vragen over zonneboilers zijn en wat het antwoord is op elk van deze vragen.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat waarmee je je water (en woning) kunt verwarmen. Het gaat om een milieuvriendelijk, duurzaam ene energiebesparend apparaat die voor zowel huishoudelijk als zakelijk gebruik geschikt is. Een zonneboiler werkt op zonne-energie, waarbij zonnecollectoren zonlicht opvangen en deze in zonne-energie omzetten voor gebruik in de woning.

Wat doet een zonneboiler?

Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie, zonlicht raakt nooit op en ook stoot een zonneboiler geen CO2 uit, Als je een huishouden van 4 personen hebt bespaard een zonneboiler je jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot. Wanneer het zomer is levert de zonneboiler zowat al je warme water.

Uit welke onderdelen bestaat een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat uit vier onderdelen bestaat, namelijk een warmtewisselaar, een opslagvat, een absorber en een collector. Een correcte installatie van al deze onderdelen zorgt voor een maximaal rendement.

Wat is beter zonnepanelen of een zonneboiler?

Een zonneboiler heeft een hoger rendement dan zonnepanelen. Het is zelfs zo dat je met een zonneboiler tot wel vier keer zoveel energie kan opwekken, met hetzelfde oppervlak aan zonnecollectoren. Hierdoor is een zonneboiler een interessante aanschaf als je een steentje bij wilt dragen aan het verminderen ban de uitstoot van CO2.

Krijg ik een subsidie voor een zonneboiler?

Je kunt een subsidie krijgen voor een zonneboiler als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De ISDE-regeling bied je een besparing van gemiddeld €500 die kan oplopen tot wel €2.000. Het gaat dus om een gemiddelde besparing van 20% op de initiële investeringskosten van een zonneboilersysteem.

Wat kost het plaatsen van een zonneboiler?

Voor een gemiddeld huishouden kosten zonneboilers ongeveer rond de 3000,- euro inclusief installatie. Ze gaan zo ongeveer 25 jaar mee. De onderhoudskosten zijn zo ongeveer 50 euro per jaar voor boilers met terugloopsystemen. Voor zonneboilers meet een drukgevuld systeem is dit zo ongeveer 30 euro per jaar.

Wat verbruikt een zonneboiler?

In totaal verbruik je ongeveer 3.800 kWh per jaar, alleen al voor je sanitair warm water.

Hoe lang douchen met zonneboiler?

Behalve als je een eenpersoonshuishouden hebt, is een boiler van 10 liter af te raden. Je douche zo ongeveer 10 tot 15 minuten met een boiler van 50 liter. Als je 20 minuten douche gaat dit richting de 80 liter.

Wat is een zonneboilercombi?

Een zonneboilercombi is een duurzaam en milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat de verwarming van het sanitair en het cv-water combineert.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Je hebt een kostenbesparing van wel 60% minder energie voor warmwaterbereiding. Voor ruimteverwarming bespaar je tot wel 35% aan energie. Ook heb je een lager verbruik voor fossiele brandstoffen. Ook kunnen zonneboilers in bestaande systemen worden geïntegreerd. Moderne systemen hebben een hoog rendement, ook in de winter.

Wat is het nadeel van een zonneboiler?

Een zonneboiler genereert flink wat warmt water voor je sanitair, echter is het helaas niet genoeg om je verwarmingsinstallatie te kunnen vervangen. Je zal dus steeds een klassieke verwarmingsinstallatie moeten blijven hebben.

Hoeveel zonneboilers heb ik nodig?

In het algemeen geldt dat er per m2 zonnecollectoren een opslagcapaciteit van 40 tot 60 liter vereist is. Om te bepalen hoeveel vierkante meter je nodig hebt, moet je kijken naar aantal personen in je huishouden. Per bewoner moet je rekenen op 1 a 1, meter collectorenoppervlakte. Dat komt neer op ongeveer 75 L per persoon.

Hoe warm wordt water in een zonneboiler?

De watertemperatuur in de zonneboiler kan oplopen tot wel 80 graden in de zomer. Maar de zonneboiler werkt ook in het voor- en najaar. Dan wordt de watertemperatuur in de zonneboiler zo ongeveer 25 tot 30 graden.

Heb ik een vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om een zonneboiler te plaatsen. Dit is slechts noodzakelijk als je in een monument woont als of als gaat om een beschermd standsgezicht of dorpsaanzicht. Worden de collectoren op een plat dak dicht bij de rand geplaatst of steken de collectoren uit, ook dan ga je een vergunning bij de gemeente moeten aanvragen. Het is verstandig om na te gaan wat de regels zijn bij de gemeente omtrent een vergunning voor een zonneboiler.

Wat is de besparing van een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je flink besparen aangezien het rendement vrij hoog ligt. Met een kleine zonneboiler bespaar je jaarlijks gemiddeld €100 terwijl dit bij een groter systeem vanaf €200 begint. Het verschil op je energierekening zal dus niet enorm groot zijn.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor de installatie?

In hoeverre je woning geschikt is voor de plaatsing van een zonneboiler hangt af van je dak. Is je dak gericht op het noorden, dan kan je uitgaan dat deze niet voor een zonneboiler geschikt is.

Hoe snel is een zonneboiler terugverdiend?

Een zonneboiler heb je aan de hand van de energiebesparingen vrij snel terugverdiend. In principe kan je van gemiddeld 15 jaar uitgaan, waarna je nog jarenlang van de opbrengsten kunt profiteren. De terugverdientijd kan verder nog worden beïnvloed door het nemen van een subsidie voor zonneboilers. De prijs van een standaard zonneboiler voor een huishouden van 4 personen, bedraagt gemiddeld 4000 tot 6000 euro inclusief installatiekosten.

Kan een zonneboiler met vloerverwarming worden gecombineerd?

Niet elke zonneboiler is geschikt voor vloerverwarming. De enige zonneboiler soort die geschikt is voor vloerverwarming, is de zonneboilercombi die gebruikt wordt voor het verwarmen van zowel je woning als je water. Deze soort zonneboiler kost iets meer, maar je hebt dan wel meer functionaliteiten.

Kan een zonneboiler uit?

De overtollige warmte die zonneboilers genereren kunnen niet terug geleverd worden aan het net. Hierdoor kan je in de zomer niet compenseren voor de winter. Daardoor is de besparing minder groot.

Wat is beter zonneboiler of warmtepomp?

Welke je ook kiest, ze besparen beide flink op gas. Als je veel zonlicht hebt, dan is de zonneboiler het interessants. Als je weinig zonlicht hebt, kan je beter kiezen voor de warmtepomp. Wel is belangrijk om te weten dat er goede isolatie nodig is in je huis of bedrijfspand.

Welke vloeistof zit er in een zonneboiler?

De zonnecollectoren zorgen voor opwarming van warmte dragende vloeistof. Dit is meestal Glycol. De glycol wordt op basis van het temperatuurverschil boven in de zonnecollector en het water in de boiler (ook wel delta T genoemd), rondgepompt.

Hoe staat het met de CO2-uitstoot?

Een zonneboiler stoot vele malen minder CO2 uit dan andere verwarmingstoestellen voor je woning. Dit maakt een zonneboiler zeer milieuvriendelijk en tevens ook goed voor het klimaat.

Wat is de ideale plaatsing voor een zonneboiler?

De ideale plaatsing voor een zonneboiler is gericht op het zuidoosten, op het zuiden of op het zuidwesten. Kies tevens voor een hoek met een horizontaal vlak tussen de 20 en 60 graden en let goed op dat er geen schaduw valt op de zonnecollectoren.

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?

De levensduur van een zonneboiler hangt voornamelijk af van de kwaliteit van het systeem, de manier waarop de zonneboiler geïnstalleerd is en de wijze van gebruik van de zonneboiler. De meeste zonneboilers gaan gemiddeld 20 tot 30 jaar mee als je een kwalitatief goed apparaat koopt. Ga je voor een zonneboiler van minder goed kwaliteit dan kan je van 10 tot 15 jaar uitgaan.

Hoe zit het met een zonneboiler in de winter?

Een zonneboiler functioneert ook in de winterperiode. Dit geldt tevens ook als het bewolkt weer is of als de zon niet flink aan het schijnen is. Pas als de temperatuur kouder dan 24 graden onder 0 is zal een zonneboiler niet meer werken en dien je aan andere opties te gaan denken.

Moet je een zonneboiler regelmatig onderhouden?

Een zonneboiler is onderhoudsvriendelijk, maar je gaat om de 2 jaar een grote onderhoudsbeurt moeten uitvoeren als je van een lange levensduur uit wilt gaan. Daarnaast moet eens elke vier jaar de transportvloeistof worden vervangen om van een correcte werking verzekerd te zijn. Het onderhoud van een zonneboiler kan je zelf uitvoeren, maar je kunt het werk ook overlaten aan een echte expert die je van correct onderhoudswerk kan voorzien.

Kan je besparen op de kosten van de aanschaf?

Je kunt op de aanschafkosten besparen door verschillende zonneboilers met elkaar te vergelijken. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar meerdere acties en aanbiedingen. Wil je op de installatiekosten besparen, dan dien je offertes te vergelijken met elkaar, te onderhandelen met de specialist of na te gaan wat kwantumkorting voor je kan betekenen. Ga verder na of je een subsidie kunt aanvragen en kies een lokale specialist die minder aan kilometerkosten zal rekenen.

Ben je van plan om te investeren in een zonneboiler? De meest verstandige keuze is dan het inschakelen van een ervaren deskundige die je meer kan vertellen over de correcte keuzes in je huishoudelijke situatie. Zo kan je namelijk een beter geïnformeerde beslissing maken. Vind de beste specialisten door een vergelijking te maken van meerdere offertes. Dankzij dit beter beeld kan je kiezen voor de specialist die de offerte heeft uitgegeven met de beste prijs-kwaliteitsgarantie zodat je zeker weet dat je op de kosten van een zonneboiler bespaart.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …