Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat uitvoeren of dat je een expert gaat inschakelen. Er komen allemaal voordelen en nadelen kijken bij beide mogelijkheden, maar wat is de beste keuze? Door verder te gaan met lezen kom je te weten wat de meest verstandige beslissing is: zelf het installatiewerk doen of een expert inhuren.

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

De aanschaf en installatie van een zonneboiler is een zeer interessant idee, zeker als je gericht bent op een duurzaam en energiezuinige toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van zonlicht om energie op te wekken. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om het water van je woning op te werken. Een zonneboiler is milieuvriendelijk, vergt amper onderhoud en de installatie van het toestel is vrij eenvoudig. Daarnaast profiteer je van een hoog rendement en wordt er enorm bespaard op de maandelijkse energiekosten aangezien je vele malen minder gas verbruikt van de energieleverancier. Verder zijn er meerdere aantrekkelijke mogelijkheden om de kosten van een nieuwe zonneboiler te verlagen zoals een subsidieregeling, geschikt voor zowel particulieren als ondernemers.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de aanschaf van een zonneboiler kunnen tussen €2.100 en €5.600 variëren, met een gemiddeld van €3.000 voor een goede zonneboiler dat gehikt is voor een standaard huishouden. De installatiekosten van de installateur bedragen gemiddeld €500 tot €1.000 afhankelijk van welke specialist je in gaat schakelen. Ga je zelf aan de slag met het installatiewerk, dan betaal je slechts voor de aanschaf van de zonneboiler maar bespaar je op de installatiekosten van het apparaat. De installatiekosten bedragen ruim 25%, wat dus een flinke besparing met zich meebrengt.

Voordelen en nadelen expert inhuren

Als je kiest voor het inhuren van een expert om je nieuwe zonneboiler voor je te installeren, dan kan je van de onderstaande voordelen en nadelen uitgaan:

VoordelenNadelen
Een expert heeft genoeg kennis en ervaring.De kosten voor een expert lopen snel op.
Je bent van correct installatiewerk en hoogwaardig kwaliteit verzekerd.Het installatieproces heb je niet zelf in handen.
Je krijgt garantie op je zonneboiler en de installatie.
De efficiënte werkwijze van een expert zorgt dat je zonneboiler eerder geïnstalleerd is dus jij bespaart tijd.
Experts geven professioneel advies.
Ze beschikken zelf over de gereedschappen en materialen.
Het grot netwerk aan sociale en zakelijke contacten.

Voordelen en nadelen zelf installeren

Ook als je het installatiewerk zelf gaat uitvoeren moet je een kijkje nemen naar de voor- en de nadelen die hierbij komen kijken. Hieronder tref je een helder beeld van de meest voorkomende voordelen en nadelen als je zelf aan de slag gaat:

VoordelenNadelen
Je hoeft geen arbeidskosten te betalen, waardoor je goedkoper uit bent.Je krijgt geen garantie op je nieuwe zonneboiler.
De trots die je voelt als je zelf je zonneboiler installeert.Je bent niet van correct installatiewerk verzekerd.
Je hebt heel de installatie zelf in handen.Je moet tijd vrijmaken voor de installatie.
Je kunt in je eigen tempo werken zonder haast of deadlines.Je moet zelf alle gereedschappen in huis halen.
Een zonneboiler installeren is niet moeilijk.

Concluderend: zelf installeren of expert inhuren?

Heb je ervaring en kennis met installatiewerk van dergelijke apparaten, dan kan je in principe zelf aan de slag met het installeren van je nieuwe zonneboiler. De installatie is niet per se moeilijk, maar je gaat wel een bepaalde mate van expertise moeten hebben als je over correct installatiewerk wilt spreken. Wil je echter van professioneel advies en garantie verzekerd zijn, dan is een expert de slimste keuze. Ook als je geen tijd hebt om de zonneboiler te installeren, niet over de juiste gereedschappen beschikt of twee linkerhanden hebt is het verstandig om aan het inhuren van een specialist te denken.

Besparen op de kosten: expert inschakelen

Bij het inschakelen van een expert kunnen de kosten al gauw oplopen afhankelijk van welke installateur je inhuurt. Wil je de kosten van de expert zo laag mogelijk houden, dan kan je deze onderstaande bespaartips in acht nemen:

  • Kies de goedkoopste offerte door bij meerdere experts offertes op te vragen en een vergelijking te maken van de prijzen.
  • Ga voor een lokaal bedrijf om op de kilometerkosten te besparen, welke hoog oplopen naarmate je verder woont.
  • Kom je in aanmerking voor een subsidie, vraag deze dan aan om €500 tot €2.000 te besparen op de kosten.
  • Check of kwantumkorting een optie is door bij de buren te vragen of ze ook een installateur nodig hebben binnenkort.
  • Vraag de expert wat de mogelijkheden zijn om over de prijs te onderhandelen.

Besparen op de kosten: zelf aan de slag gaan

Heb je gekozen om het installatiewerk van je nieuwe zonneboiler helemaal zelf uit te voeren, dan zijn de onderstaande tips handig als je de kosten wilt verlagen:

  • Vergelijk de prijzen van meerdere zonneboilers bij verschillende leveranciers voordat je het apparaat aanschaft.
  • Ga op zoek naar acties en aanbiedingen op zonneboilers.
  • Huur of lease een zonneboiler zodat je niet in één keer de hoofdprijs hoeft te betalen.
  • Check of er tweedehands zonneboilers te koop zijn. Dit is echter af te raden aangezien het rendement en de levensduur vele malen lager zal liggen.

Weet je niet helemaal zeker wat de beste keuze is voor je situatie, dan is het altijd een goed idee om eerst te spreken met een expert voor professioneel advies. Zo voorkom je dat je een miskoop maakt en weet je zeker dat je voor hoogwaardig kwaliteit kiest. De beste manier om een betrouwbare expert te vinden is door te zoeken in je eigen buurt en offertes op te vragen om hier later mee te gaan vergelijken. Nadat je zaken zoals de kosten, de kwaliteit en de voorwaarden hebt vergeleken kan je een wel geïnformeerde keuze maken tussen de verschillende specialisten en de deal selecteren die je het meest aanspreekt. Middels een vergelijking kan je enorm besparen op de kosten van een nieuwe zonneboiler.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …