Zonneboilers: Welke soorten zijn er?

Overweeg je de aanschaf van een zonneboiler maar heb je geen idee welk soort je moet kiezen? Elke zonneboiler soort heeft namelijk zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen, maar welke soorten zonneboilers zijn er eigenlijk allemaal? Ga door met lezen als je het te weten wilt komen.

De voorwaarden voor een zonneboiler

Wil je een zonneboiler installeren thuis, dan ga je rekening moeten houden met de voorwaarden die hierbij komen kijken. Het gaat voornamelijk om de plaatsing van de zonnecollectoren die het zonlicht opvangen op je dak. De collectoren mogen ten eerste zo min mogelijk schaduw opvangen, ze moeten gericht zijn naar het zuiden en de hellingshoek gaat tussen de 20 en 60 graden moeten zijn voor de ideale plaatsing.

Soorten zonneboiler systemen

Als het gaat om zonneboilers, dan kunnen we meest voorkomende systemen onderscheiden, waaronder het drukgevuld systeem, het terugloopsysteem, het compact systeem en het combi-systeem. De keuze van elk van deze soorten systemen hangt voornamelijk van je eigen wensen, behoeften en budget af. Hieronder tref je de 4 meest voorkomende soorten zonneboilers zodat je een beter beeld hebt van de kenmerken van elk systeem.

Standaard of conventionele zonneboiler

Eén van de soorten zonneboilers is de standaard of de conventionele zonneboiler, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van gas of elektriciteit maar slechts van de warmte van de zon. De collector wordt vaak meteen op de dakpannen van een schuin dak geplaatst terwijl een voorraadvat binnenshuis wordt gezet om het water op te slaan. Een standaard zonneboiler is geschikt voor kleine huishoudens en voornamelijk ideaal voor het verwarmen van tapwater voor huishoudelijk gebruik zoals in de douche, het bad, de keuken, de wasmachine, de vaatwasser en dergelijke en ook voor warm water voor het zwembad.

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler lijkt veel op de andere soorten zonneboilers, maar de zonne-energie wordt via een plaat collector of vacuümbuis zonnecollector opgevangen in het voorraadvat. Het voorraadvat zit hierbij niet binnenshuis net als bij de standaard zonneboiler, maar gemonteerd aan de zonnecollector zelf waardoor je binnen in huis ruimte bespaart. Een interne installatie is dus niet noodzakelijk voor een compacte zonneboiler, maar je moet wel zorgen voor een aanvoer van koud en warm water. Een compacte zonneboiler is geschikt voor kleine huishoudens, maar je dakconstructie moet hier wel stevig genoeg voor zijn.

CV-zonneboiler op je huidige cv-ketel

Kies je voor een koppeling centrale verwarming-zonneboiler, dan kan je uitgaan van een extra warmtewisselaar in het voorraadvat dat is aangesloten op de cv-ketel en dus voor een constante temperatuur in het voorraadvat water zorgt. Dit maakt naverwarming dus overbodig en je hebt op deze manier ook geen nieuwe cv-ketel nodig. Daarnaast hoef je weinig aan je huidige warmwaterinstallatie aan te passen. Een cv-zonneboiler is geschikt voor grotere huishoudens en je kunt er vele malen meer energie besparen dan bij andere zonneboilersoorten.

Combizonneboiler

Met een combizonneboiler kan je naast je water verwarmen ook je woning opwarmen dankzij de ingebouwde cv-ketel. Dit systeem wordt verbonden met een toevoer van fossiele brandstof zoals stroom, gas of mazout en is dus iets minder milieuvriendelijker dan anders zonneboilersoorten. Een combizonneboiler is voornamelijk geschikt voor grote huishoudens aangezien er meerdere warmtewisselaars worden gebruikt. Daarnaast is een combizonneboiler ook geschikt te gebruiken in combinatie met vloerverwarming en wandverwarming, waardoor je nóg meer op de energiekosten bespaart dan alle andere soorten zonneboilers.

Collectieve systemen

De laatste soort zonneboiler zijn de collectieve systemen, voornamelijk geschikt voor bedrijven en grootverbruik zoals verzorgingstehuizen, zwembaden, sportcomplexen, vakantieparken, hotels en dergelijke. De inhoud van deze zonneboiler hangt af sterk af van het systeem zelf en je kunt zowel water als de ruimtes verwarmen. De kosten die bij deze zonneboiler komen kijken lopen flink op.

De kosten

De kosten die komen kijken bij het aanschaffen en installeren van een zonneboiler kunnen flink variëren afhankelijk van welk soort zonneboiler je kiest en de installatie. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje van de verschillende soorten zonneboilers. Deze kosten zijn inclusief de installatiekosten van de specialist.

Soort zonneboilerKosten
Standaard zonneboiler€3.100
Compacte zonneboiler€4.000
CV-zonneboiler€4.700
Zonneboilercombi€5.000

De soorten collectoren

Naast de verschillende soorten zonneboilers kunnen we ook een aantal soorten zonnecollectoren onderscheiden. Het gaat om de onderstaande soorten collectoren:

  • Vlakke-plaatcollector: Het gaat om de conventionele zonneboiler, waarbij de buizen onder een glasplaat lopen zodat het zonlicht er op kan vallen om het water in de buizen op te warmen. We spreken bij deze collector van een goede dakintegratie, een optimale prijs-kwaliteitsverhouding en een hoog rendement, maar op moment dat het bewolkt is zal de opbrengst lager uitvallen.
  • Vacuümbuiscollector: Deze collector bestaat uit een rij van glazen vacuüm buizen. Binnen in deze buizen zit een metalen buis die gebruikt wordt om het water dat door de buis heen stroomt op te warmen, ook wel een vacuümbuiscollector genoemd. Ook als het bewolkt is of als de zon minder schijnt kan je energie produceren, maar je gaat wel meer betalen voor deze collectorsoort en daarnaast is deze collector minder makkelijk te integreren in een dak.

Soorten zonneboilers in de toekomst

We kunnen dankzij de steeds moderner wordende technologieën en de ontwikkelingen op de zonneboilermarkt nieuwe soorten zonneboilers verwachten. Deze zonneboilers zullen een hoger rendement hebben dan alle soorten zonneboilers die we momenteel kennen. Dit maakt de toekomstige zonneboilers vele malen duurzamer, zeker als je rekening houdt met een energiebesparende en groene toekomst.

Wil je een nieuwe zonneboiler kopen maar zeker weten dat je een geschikt systeem aanschaft? Schakel dan het advies in van een ervaren deskundige die je meer kan vertellen over de beste keuzes in je eigen huishoudelijke situatie. Een betrouwbare en goede expert vind je door in je eigen regio rond te kijken en door offertes op te vragen. Met deze offertes kan je vervolgens een beknopte vergelijking maken van de prijs en de kwaliteit zodat je een wel geïnformeerde keuze kunt maken tussen alle opties. Zo weet je te kiezen voor de beste kwaliteit en profiteer je van een flinke besparing op de kosten van een zonneboiler.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …