Checklist zonneboiler

Wil je een zonneboiler gaan kopen maar heb je geen idee waar je zou moeten starten? Er zijn namelijk verschillende zaken van belang waar je rekening mee moet houden. Door verder te gaan met lezen tref je een handige checklist die je kunt gebruiken op moment dat je een zonneboiler in huis wilt halen zodat je niets vergeet.

Check het warmteverbruik van je huishouden

De allereerste stap is om te checken wat het warmteverbruik van je huishouden is om zo te kunnen bepalen wat de omvang van het systeem moet zijn. Hoe groter je huishouden, des te groter de capaciteit gaat moeten zijn. Hoe groot de collector en de voorraadvat moeten zijn worden voornamelijk bepaald door het aantal warm water dat er verbruikt wordt.

Check waar wil je de zonneboiler voor wilt gebruiken

Wil je de zonneboiler slechts gebruiken voor het opwarmen van tapwater voor in de keuken of badkamer en douche of moet het systeem ook je woning of je zwembadwater opwarmen? Afhankelijk van waar je de zonneboiler voor wilt gebruiken bepaal je welk soort systeem je moet aanschaffen.

Check welk soort zonneboiler je nodig hebt

Heb je bepaald wat voor soort zonneboiler je nodig hebt, dan ga je moeten kiezen uit de vier volgende soorten zonneboilers:

  1. Standaard zonneboiler: Deze zonneboiler is ideaal voor licht huishoudelijk gebruik en heeft een klein opslagvat die binnenshuis geplaatst wordt.
  2. Compacte zonneboiler: Bij de compacte zonneboiler wordt het voorraadvat direct aan de collector geplaatst. Deze zonneboiler is perfect voor normaal huishoudelijk gebruik.
  3. CV-zonneboiler: Deze zonneboiler heeft een ingebouwd verwarmingssysteem waardoor een aparte naverwarming niet noodzakelijk is.
  4. Combi-zonneboiler: De combi-zonneboiler kan zowel je woning als je water verwarmen met twee gesloten circuits.

Check de soorten zonnecollectoren

Ga ook na wat voor zonnecollector je gaat kiezen, waarbij er twee modellen verkrijgbaar zijn. Het gaat om de vlakkeplaat collector en de vacuümbuis collector. De meest voordelige optie is de vlakkeplaat collector, maar het rendement is dan ook wat lager. Bij de vacuümbuis collector is het rendement vele malen hoger maar je betaalt ook meer.

Check wat de levensduur is van de zonneboiler

Check altijd wat de levensduur van de zonneboiler die je gaat aanschaffen is zodat je een beeld hebt van hoe lang je het systeem kunt gebruiken zonder problemen. Een zonneboiler gaat bij normaal gebruik en een correcte installatie gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Wil je de levensduur van het apparaat verlengen, zorg er dan voor dat je een erkende installateur de zonneboiler laat installeren en dat je periodiek onderhoud laat uitvoeren.

Check of je een vergunning moet aanvragen

Je moet altijd eerst nagaan of een vergunning noodzakelijk is als je een zonneboiler op je dak wilt plaatsen. Een zonneboiler mag vergunningsvrij worden geplaatst mits je voldoet aan alle voorwaarden van de overheid. Je moet wel een bouwvergunning aanvragen als je in een monument woont, als je woont in een beschermd dorpsaanzicht of stadsaanzicht of als de zonnecollectoren geplaatst worden op een andere plaats dan het dak.

Check of je in aanmerking voor een subsidie komt

Check even of je in aanmerking komt voor een subsidie om de kosten van een zonneboiler te verlagen. Je gaat wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, maar op deze wijze bespaar je minimaal €500 tot wel €2.000 op de kosten. Hoeveel je precies kunt ontvangen aan subsidie hangt voornamelijk af van wat voor soort zonneboiler je in huis haalt en van de gemeente waarin je woont.

Check wat de kosten zijn

Ook de kosten van een zonneboiler ga je van tevoren moeten checken zodat je rekening kunt houden met je budget. Een zonneboiler kost ergens tussen de €2.200 en de €5.600, afhankelijk van wat voor soort zonneboiler je selecteert. Deze kosten kan je nog verlagen door een subsidie aan te vragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Check wat de terugverdientijd is

Een zonneboiler heb je binnen een aantal jaar vanzelf terugverdiend aan de hand van de jaarlijkse besparingen, die overigens flink op kunnen lopen. De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler is 15 jaar. Na het verstrijken van de terugverdientijd kan je de besparingen zo in je eigen portemonnee stoppen.

Check of je het huis moet aanpassen

In bepaalde gevallen moet je woning eerst aangepast worden voordat de zonneboiler geïnstalleerd kan worden. Hierbij moet worden gekeken naar de locatie waar het voorraadvat wordt geplaatst, de stevigheid van de muur, naverwarming, problemen met asbest en dergelijke.

Check of je dak geschikt is

Ga altijd na in hoeverre je dak wel geschikt is voor de plaatsing van een zonneboiler. Het is belangrijk om te letten op zaken als omringende gebouwen of bomen die schaduwvorming kunnen veroorzaken op de zonnecollectoren en het rendement van je zonneboiler flink doen verlagen. Daarnaast moet de dakconstructie stevig genoeg zijn om het gewicht van het apparaat te kunnen dragen, moet er voldoende ruimte zijn op het dak en moet de huidige dakbedekking in goede staat zijn.

Check de garantiebepaling en de keurmerken

Check ook hoeveel garantie je krijgt op de zonneboiler aangezien je optimaal gedekt moet zijn mocht er iets fout gaan in de toekomst met het systeem. Bij de meeste leveranciers of specialisten krijg je gemiddeld 10 jaar garantie op de collectoren, 5 jaar garantie op de boiler en 2 jaar op de overige onderdelen. Ga tevens na of er sprake zijn van relevante keurmerken in de zonneboilerindustrie, waaronder het internationale Solar Keymark keurmerk, het CW-keurmerk, het Gaskeur-NZ keurmerk en het Zonnekeur keurmerk.

Overweeg je te investeren in een zonneboiler voor je huishouden en wil je een expert inhuren om van correct installatiewerk en garantie verzekerd te zijn? Vergelijk dan eerst offertes van meerdere deskundigen uit je eigen omgeving zodat je een duidelijker beeld van de mogelijke opties hebt en gemakkelijk en snel kunt kiezen welke specialist je het meest aanstaat. Dit is een goede manier om flink op de kosten van een zonneboiler te besparen terwijl je ook voor een zonneboiler van hoogwaardig kwaliteit kiest.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …