Veel gemaakte fouten zonneboiler kopen

Tegenwoordig is het duidelijk op te merken dat steeds meer Nederlanders in een zonneboiler investeren vanwege de milieuvriendelijkheid en de energiezuinigheid van het apparaat, maar een zonneboiler koop je niet zomaar anders kan je onnodige fouten maken die veel geld kunnen kosten. Ga verder met lezen als je meer te weten wilt komen over de veel gemaakte fouten als je een zonneboiler gaat kopen.

Fout 1: Geen vergunning aanvragen als dit wel moet

In hoeverre je een vergunning aan moet vragen hangt af van meerdere zaken. Je hoeft geen vergunning te hebben voor de plaatsing van een zonneboiler als je niet in een monumentaal pand woont of in een beschermd stads- of dorpsaanzicht. Vraag je geen vergunning aan terwijl je dit wel had moeten doen en ga je toch aan de slag met de installatie van een zonneboiler dan kan dit een hoge geldboete opleveren als de gemeente hier achter komt. Daarnaast ga je in de meeste gevallen de zonneboiler verplicht moeten verwijderen.

Fout 2: Niet checken of je een subsidie kunt krijgen

Je kunt een subsidie aanvragen bij de meeste gemeenten als je een zonneboiler aanschaft en het systeem door een erkend bedrijf laat installeren. Voldoe je aan alle voorwaarden voor de subsidie voor zonneboilers, dan kan je minstens €500 tot €2.000 besparen op de kosten van een nieuwe zonneboiler. Vergeet je een subsidie aan te vragen, dan ga je niet kunnen profiteren van deze interessante besparing die kan oplopen tot wel 20%. Een subsidie kan overigens worden aangevraagd door zowel particulieren als door ondernemers.

Fout 3: Besparen op de kwaliteit

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk betalen als je een zonneboiler gaat kopen, maar bespaar niet op de kwaliteit van het apparaat. Een zonneboiler moet namelijk minstens 20 tot 25 jaar mee kunnen gaan bij correct gebruik, wat het wel cruciaal maakt dat je voor hoogwaardig kwaliteit kiest als je een nieuwe zonneboiler koopt. De kwaliteit van een zonneboiler wordt voornamelijk bepaald door de manier waarop het apparaat geïnstalleerd is, wat het belangrijk maakt om een erkend bedrijf in te huren voor de installatie.

Fout 4: Een landelijke installateur inhuren

Een landelijke installateur komt meestal voordeliger over vanwege het goedkope tarief en de aantrekkelijke marketingcampagnes waardoor ze ook sneller opvallen. Vergeet niet dat je veel meer gaat betalen bij een landelijke installateur aangezien de kilometerkosten flink op zullen lopen. Je gaat immers betalen per kilometer die de expert gaat moeten rijden, wat dus enorm kan oplopen als je voor een installateur kiest die ver gevestigd is. Daarnaast ga je langer moeten wachten voor je een afspraak kunt krijgen met een landelijke installateur.

Fout 5: Niet eerst checken of je dak geschikt is

Voorkom dat je een miskoop maakt door eerst te checken of je dak geschikt is voor het plaatsen van een zonneboiler. Ga hierbij na of je voldoende ruimte hebt op het dak en of de constructie van je dak wel stevig genoeg is om het gewicht van het systeem te kunnen dragen.

Fout 6: Niet om de garantie vragen

Vraag altijd eerst hoeveel garantie je krijgt op je zonneboiler. Mocht er in de nabije toekomst iets fout gaan met het apparaat, dan ben je namelijk goed gedekt en hoef je geen extra kosten te maken. Een garantiebepaling van gemiddeld 10 jaar op de collectoren is gebruikelijk. Daarnaast krijg je ongeveer 5 jaar garantie op de boiler en 2 jaar op de overige onderdelen van het apparaat.

Fout 7: Geen onderhoud regelen

Vergeet het onderhoud van je zonneboiler niet te regelen zodra het systeem geïnstalleerd is. Zo hoef je zelf niet te denken aan het onderhouden van de zonneboiler. Daarnaast weet je zeker dat het apparaat naar behoren blijft functioneren en dat het rendement maximaal blijft. Een zonneboiler moet je periodiek onderhouden, waarbij je eens elke 5 jaar €50 tot €200 uitgeeft aan een expert voor een goede onderhoudsbeurt. De exacte kosten hangen af van wat voor soort zonneboiler je laat onderhouden, aangezien de kosten flink variëren per zonneboilersoort.

Fout 8: Niet eerst vergelijken

Je moet nooit vergeten dat je door het maken van een vergelijking de beste deal kunt scoren. Dit geldt niet alleen voor de meest voordelige prijs, maar ook de beste kwaliteit. Vraag meerdere offertes op en zet ze naast elkaar zodat je kunt kijken naar de verschillende opties. Op deze manier krijg je een beter beeld van de mogelijkheden waardoor je een wel geïnformeerde keuze kunt maken.

Fout 9: Niet aan additionele warmtebronnen denken

Een zonneboiler is een zeer handig apparaat om je water te verwarmen door middel van zonne-energie, maar vergeet niet dat er ook momenten zijn dat de zon amper schijnt. Ook tijdens de winterperiode kan het zijn dat je zonnecollectoren minder energie kunnen opwekken, waardoor je alsnog gebruik moet maken van naverwarming.

Fout 10: Niet rekenen op de extra ruimte

Het kopen van een zonneboiler is een gemakkelijk besluit, maar houd rekening dat je wel voldoende ruimte moet hebben voor het apparaat. Dit geldt niet alleen voor de ruimte die je op het dak moet hebben voor de zonnecollectoren, maar ook de ruimte die je binnenshuis vrij moet maken zodat je het voorraadvat kunt plaatsen. Bij bepaalde soorten zonneboilers zit het voorraadvat op het dak gemonteerd aan de collectoren, maar bij andere zonneboilersoorten ga je in je woning zelf plaats moeten maken voor het vat. Velen kiezen voor de zolder, de kelder of de garage.

Er kan van alles verkeerd gaan als je een zonneboiler wilt gaan kopen. Het is dan ook slim om een expert in te schakelen zodat je voorzien wordt van professioneel advies over de beste mogelijkheden voor je huishoudelijke situatie. Zoals hierboven aangegeven is het verstandig om rond te kijken in je eigen regio, om meerdere offertes op te vragen en om een vergelijking te maken van alle opties. Zo kan je namelijk kiezen voor de offerte die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft, waardoor je flink kunt besparen op de kosten van een nieuwe zonneboiler.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …