Zonneboilers en keurmerken

Wil je een zonneboiler aanschaffen maar weet je niet zeker in hoeverre het apparaat wel kwalitatief goed is, milieuvriendelijk en veilig in gebruik is dan kan je beter op de keurmerken letten. Wil je meer te weten komen over de verschillende keurmerken die relevant zijn in de zonneboilerwereld? Ga dan door met lezen en je komt alles te weten over keurmerken bij zonneboilers.

Wat zijn keurmerken

Keurmerken stellen heldere eisen aan producten die strenger dan het wettelijke minimum is. Hierbij is alle informatie duidelijk vindbaar en daarnaast wordt de naleving van deze eisen nauwlettend gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Een keurmerk is afkomstig van een onafhankelijk bedrijf. Voldoet je product aan alle eisen van het keurmerk, dan heb je de mogelijkheid om het keurmerk aan te vragen. Dit houdt in dat niet iedereen zichzelf mag aansluiten.

Het nut van keurmerken

Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten kiezen voor een zonneboiler met een keurmerk. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn als volgt:

  • Een zonneboiler met een keurmerk is correct geïnstalleerd en voldoet aan alle (hoog gestelde) kwaliteitseisen.
  • Zonneboilers met een keurmerk zijn veilig te gebruiken.
  • Ga je voor een zonneboiler met een keurmerk, dan weet je zeker dat je hier mens, milieu en dierenwelzijn mee helpt aangezien deze zonneboilers onder betere omstandigheden zijn geproduceerd dan zonneboilers die geen keurmerken hebben.
  • Een keurmerk heeft een voorbeeldfunctie waarbij producenten aan de hand van keurmerken gestimuleerd worden om ook duurzamer te gaan produceren.

Keurmerk stimuleert duurzaamheid

Koop je een zonneboiler met een keurmerk, dan draag je bij aan een duurzame samenleving aangezien de situatie voor zowel de mens, de dieren en het milieu wordt verbeterd. Daar komt nog bij dat het marktaandeel steeds groter blijft worden.

Controle op keurmerken

Ook keurmerken worden regelmatig gecontroleerd door een betrouwbaar en geaccrediteerde partij. Deze partij wordt op zijn beurt weer door de Raad voor Accreditatie gecontroleerd. Hierbij wordt een onafhankelijke controle uitgevoerd om na te gaan of er ook écht wordt gehanteerd volgens de eisen van het specifiek keurmerk.

Relevante keurmerken en certificaten

Er zijn verschillende keurmerken die we in de zonneboilerindustrie kunnen onderscheiden. De meest populaire keurmerken voor zonneboilers in Nederland zijn de KvINL erkenning voor zonnewarmte installaties, het Zonnekeur keurmerk, het Solar Keymark en het OK CV keurmerk. Ook het CW keurmerk en het Gaskeur-NZ keurmerk zijn welbekende keurmerken voor zonneboilers.

Zonnekeur keurmerk

Het Zonnekeur keurmerk voor zonneboilers is eigendom van de Stichting Energie Prestatie Keur en focust vooral op de energieprestaties, de functionaliteit, de duurzaamheid, de veiligheid en de gebruikseigenschappen van het apparaat en alle bijbehorende onderdelen. Daarnaast weet je zeker dat een zonneboiler met een Zonnekeur keurmerk van hoogwaardig kwaliteit is gemaakt en lang meegaat. Volgens een Zonnekeur keurmerk zou de zonneboiler een minimale levensduur moeten hebben van 15 tot 25 jaar.

Gaskeur-NZ keurmerk

Een Gaskeur-NZ keurmerk geeft aan dat de zonneboiler geschikt is om als naverwarmer te gebruiken, waarbij het water voor wordt verwarmd maar je cv ketel zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur wordt gebracht. Is het Gaskeur-NZ keurmerk aanwezig, dan kan je cv ketel dus aan de nieuwe zonneboiler worden aangesloten zodat de verwarmingsinstallatie bij kan springen op momenten van een verlaagd rendement.

CW keurmerk

Je kunt aan het CW keurmerk zien hoeveel water er tegelijk door de zonneboiler kan worden afgegeven. Hierbij worden de producten in klasse CW 1 tot 6 onderverdeeld, waarbij elke klasse staat voor een bepaalde mate van comfort als het gaat om warm water. Hoe hoger de CW klasse, des te meer warm water het huishouden kan gebruiken.

Solar Keymark

Het internationaal certificaat Solar Keymark toont aan dat de zonneboiler volgens de Europese Standaard functioneert. Het Solar Keymark keurmerk is zeer betrouwbaar en slechts zonneboilers van goed kwaliteit dragen dit keurmerk. Daarnaast geeft dit keurmerk aan dat de zonneboiler een optimaal rendement heeft, waardoor je zeker weet dat je je investering binnen een kortere periode terug hebt verdiend en dat je een duurzame investering maakt.

Brancheverenigingen

Je moet niet alleen letten op de keurmerken van een zonneboiler, maar ook als de installateur lid is van een relevante branchevereniging zegt dit veel over de betrouwbaarheid van de installatie. Installateurs die lid zijn van brancheverenigingen werken vaker samen, hebben een uitgebreid netwerk aan sociale en zakelijke contacten en kunnen altijd op elkaars kennis, ervaring en hulp rekenen. Voorbeelden van populaire brancheorganisaties die relevant zijn voor de zonneboilerindustrie in Nederland zijn bijvoorbeeld Uneto-VNI, de branchevereniging voor alle installateurs. Daarnaast kennen we ook HollandSolar, de branchevereniging van installateurs voor zonneboilers.

Installateurs en fabrikanten zonder keurmerken

Een zonneboiler dat geen keurmerk draagt betekent niet per se dat het apparaat minder duurzaam is. Een keurmerk geeft slechts zekerheid over de manier waarop de zonneboiler is geproduceerd en dat de zonneboiler voldoet aan bepaalde strenge eisen. Heeft de zonneboiler geen keurmerk, dan kunnen hier verschillende redenen voor zijn zoals de hoge kosten die komen kijken bij de aanvraag en de controle van het keurmerk of de eisen die gesteld worden aan het keurmerk zijn niet hoog genoeg. Het kan ook zijn dat het keurmerk onbekend is en de fabrikant liever kiest om geen keurmerken te nemen. Zonneboilers zonder keurmerken zijn dus ook aan te raden, het apparaat is alleen minder makkelijk te beoordelen op de kwaliteit, energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid, de duurzaamheid en de veiligheid.

Heb je besloten om een zonneboiler te kopen en wil je er zeker van zijn dat je in een kwalitatief goed apparaat hebt geïnvesteerd? Vergeet dan niet te letten op de keurmerken voor zonneboilers zodat je een beter beeld hebt van het toestel. Daarnaast is het verstandig om een expert in te huren zodat je van professioneel advies voorzien wordt omtrent alle mogelijke opties als je hoog kwaliteit zoekt. Zoek in je eigen regio naar de beste specialisten, vraag offertes op en maak een vergelijking zodat je kunt beoordelen welke offerte de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Zo kies je voor de specialist waarbij je het meest op de kosten van een zonneboiler kunt besparen.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …