Zonneboiler kooptips

Een nieuwe zonneboiler koop je niet zomaar. Je gaat namelijk rekening moeten houden met verschillende zaken als je verzekerd wilt zijn van een kwalitatief goed systeem en een hoog rendement. Wil je meer weten over de belangrijke zaken die bij een zonneboiler kopen komt kijken, ga dan verder met lezen voor enkele praktische tips als je een zonneboiler aan wilt schaffen.

Tip 1: Check of je een vergunning moet aanvragen

Ga altijd eerst na of je een vergunning aan moet vragen voor de installatie van een zonneboiler. Als particulier heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Een vergunning is pas verplicht als het gaat om een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht. Ga na bij de gemeente wat de plaatselijke regels zijn omtrent de voorwaarden voor een zonneboiler. Een zonneboiler vergunningsvrij te installeren mogen de collectoren niet uitsteken en daarnaast mogen ze op een plat dak niet te dicht bij de randen worden geplaatst.

Tip 2: Bepaal het gebruik

Ga na wat het gebruik van de zonneboiler zal zijn voor je huishouden. Zo kan je namelijk bepalen wat het rendement van je zonneboiler is. De meest voorkomende redenen om een zonneboiler te gebruiken zijn voor het verwarmen van een zwembad, het verwarmen van water en het verwarmen van je woning.

Tip 3: Is je woning geschikt voor een zonneboiler?

Het is van groot belang om te checken of je woning wel geschikt is voor de installatie van een zonneboiler. Je kunt nagaan in hoeverre je dak geschikt is door te checken of de dakconstructie wel stevig genoeg is om het gewicht van een zonneboiler te kunnen dragen. Check daarnaast of er voldoende ruimte is om de zonneboiler en het voorraadvat te plaatsen op je dak.

Tip 4: Bepaal welke zonneboiler je gaat kopen

Check wat de verschillende soorten zonneboilers zijn en selecteer de meest geschikte voor je huishoudelijke situatie en je behoeften. De meest voorkomende soorten zonneboilers zijn een drukgevuld systeem en een terugloopsysteem. Zo kan je kiezen uit een compacte zonneboiler, een standaard zonneboiler, een cv-zonneboiler en een zonneboilercombi.

Tip 5: Ga na wat de plaatsingsmogelijkheden zijn

De plaatsingsmogelijkheden zijn bepalend voor de opbrengst van he zonneboiler. Het is dan ook van essentieel belang dat de collectoren goed vrij staan en de ideale dakrichting gekozen wordt. Daarnaast dien je de collectoren onder een hoek van tussen 20° en 60° te plaatsen. Om de plaatsingsmogelijkheden te bepalen is het verstandig om de beschikbare dakruimte goed in kaart te brengen. Zonneboilers leveren het meest op als ze gericht zijn op het zuiden, het zuidwesten of het zuidoosten.

Tip 6: Check wat de kosten zijn

Ga altijd eerst na hoeveel je moet betalen voor een zonneboiler. Denk niet slechts aan de aanschafkosten, maar ook aan de installatiekosten en de kosten van het onderhoud. Voor de aanschaf van een nieuwe zonneboiler betaal je ergens tussen de €2.000 en €5.600, inclusief de installatiekosten die rond de €500 tot €1.000 bedragen. Hierbij kan je uitgaan van een korte terugverdientijd, een lange levensduur en verschillende manieren om de kosten te verlagen.

Tip 7: Informeer naar de subsidiemogelijkheden

Wil je besparen op de kosten van een zonneboiler, vraag dan de ISDE subsidie aan. Deze subsidie keert gemiddeld €500 tot €2.300 afhankelijk van de installatie. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden als je een subsidie voor een zonneboiler wilt aanvragen.

Tip 8: Vergeet leidingisolatie niet

Het is belangrijk om niet te vergeten ook de warmwaterleidingen binnenshuis te isoleren om onnodig warmteverlies te voorkomen. Daarnaast zal je profiteren van een verhoogd rendement als je thermische buisisolatie plaatst. Leidingisolatie hoeft niet veel te kosten en is zo geregeld.

Tip 9: Sluit een onderhoudscontract af

Al hoef je een zonneboiler niet verplicht te onderhouden, het is zeer verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten met de specialist die de zonneboiler komt installeren. De levensduur van een zonneboiler kan namelijk flink worden verlengd als je periodiek onderhoud laat uitvoeren door een ervaren expert.

Tip 10: De mogelijkheden van kwantumkorting

Een andere manier om flink op de kosten van een zonneboiler te besparen is door kwantumkorting. Dit houdt in dat je samen met je buren of andere wijkgenoten een specialist inschakelt. De specialist krijgt zo een grote klus aangeboden in dezelfde omgeving en maakt dus minder kilometers. Hierdoor is de specialist bereid om de kosten enorm te verlagen waardoor de kosten van de installatie onderling verdeeld kunnen worden.

Tip 11: Vraag advies aan een expert

Weet je zelf niet wat de meest geschikte keuze is voor je situatie thuis, dan is het slim om een expert te vragen om professioneel advies. Een expert kan je daarnaast van garantie voorzien en van correct installatiewerk verzekeren. Een goede expert kan je verder helpen met de bevestiging van overspanningen op het dak, de leidingen doortrekken naar het buffervat, de boiler en de stookketel plaatsen in het huis en de stookketel en het warmwatercircuit met elkaar verbinden.

Tip 12: Meerdere offertes aanvragen

Als je besloten hebt om een zonneboiler te gaan kopen, vraag dan meerdere offertes op zodat je een beter beeld van alle opties hebt en een wel geïnformeerde keuze kunt maken. Dit geldt overigens ook als je een specialist in gaat huren voor de installatie. Je kunt op deze manier gemakkelijk en snel kiezen voor de specialist die de offerte heeft uitgebracht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ga je binnenkort een zonneboiler aanschaffen en wil je meer weten over de mogelijkheden voor je eigen huishoudelijke situatie? Een professioneel kan je dan voorzien van deskundig advies en je tevens voorzien van correct installatiewerk of efficiënte wijze. Wil je een betrouwbare specialist inhuren voor de installatie van je nieuwe zonneboiler, kijk dan eerst in je eigen buurt rond en vraag meerdere offertes op. Maak met deze offertes een vergelijking en kies dan de offerte uit die je qua prijs en kwaliteit het meest aanspreekt. Zo kies je niet alleen voor een zonneboiler van hoogwaardig kwaliteit maar ook voor een flinke kostenbesparing.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …