Subsidie zonneboiler

Het aanschaffen en installeren van een nieuwe zonneboiler loont. Al ga je een flink bedrag moeten neertellen voor het apparaat, je kunt de kosten altijd verlagen door het aanvragen van een subsidie waardoor de investering in een zonneboiler vele malen aantrekkelijker wordt. Als je meer te weten wilt komen over de mogelijkheden van een subsidie voor een zonneboiler, ga dan door met lezen hieronder.

Subsidie voor zonneboilers

Door een boiler te kopen kan je tapwater op duurzame manier verwarmen met zonlicht. Hierbij wordt geen gebruik van gas gemaakt, wat zorgt voor een flinke verlaging in de CO2-uitstoot. Om deze reden wordt een zonneboiler beschouwd als een duurzame investering, wat door de overheid gestimuleerd wordt. Het is namelijk de bedoeling dat heel Nederland hun woning en bedrijfspand zo veel mogelijk verduurzamen om op een groene toekomst voorbereid te zijn.

Wie geeft deze subsidie?

De subsidie voor zonneboilers wordt verstrekt vanuit de Rijksoverheid en is een regeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is degene die hoofdverantwoordelijk is voor de uitvoering van de regeling, en de subsidie komt voort uit het Energieakkoord. Het budget van de subsidieregeling wordt van tevoren bekend gemaakt per subsidiejaar.

Voorgaande subsidieregelingen

In het verleden kon je profiteren van een BTW-verlaging, waarbij je in plaats van 21% btw slechts 6% zou moeten betalen. Deze BTW-regeling is sinds 2012 niet meer van kracht. Deze BTW-regeling deed de terugverdientijd van een zonneboiler flink verkorten, maar tegenwoordig kan je gebruik maken van de ISDE-regeling oftewel de subsidie voor zonneboilers.

ISDE-regeling

De subsidie voor zonneboilers (en andere duurzame maatregelen) wordt ook wel de ISDE-regeling genoemd. Om in aanmerking te komen voor de ISDE-regeling ga je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen en daarnaast is de hoogte van het subsidiebedrag afhankelijk van bepaalde zaken. De ISDE-regeling gaat uit van milieuvriendelijkheid en is zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers beschikbaar. Hoeveel subsidie je precies krijgt hangt af van bepaalde factoren zoals wat voor soort zonneboiler je koopt, de opbrengst, het gebruik en dergelijke. Je kunt gemiddeld uitgaan van een subsidiebedrag tussen €500 en €2.000.

Voorwaarden zonneboiler subsidie

De subsidie voor zonneboilers dien je aan te vragen nadat het apparaat is geïnstalleerd. Hier komen nog verschillende andere voorwaarden bij kijken. De meest belangrijke voorwaarden van de subsidie zijn als volgt:

  • Het moet om een nieuwe zonneboiler gaan.
  • Het betaalbewijs moet op naam van de huiseigenaar staan.
  • De installatie moet uitgevoerd zijn door een erkende installateur.
  • Het installatieadres bevindt zich in Nederland en is je hoofdverblijfplaats.
  • De zonneboiler moet op de apparatenlijst van de RvO staan.

Ga je dus zelf aan de slag met het installatiewerk of koop je een tweedehands zonneboiler, dan kom je niet in aanmerking voor de subsidie. Daarnaast dien je de vergunning op tijd aan te vragen als dit noodzakelijk is om te voorkomen dat je geen subsidie meer kunt krijgen.

ISDE apparatenlijst

Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient je zonneboiler voor te komen op de Apparatenlijst Zonneboilers. Dit kan je nagaan door de meldcode van de zonneboiler op te zoeken. Vind je je zonneboiler op de lijst, dan maak je kans op een subsidie en kan je een aanvraag indienen. Komt het apparaat niet op de lijst voor, dan heb je geen recht op subsidie.

Particulieren versus zakelijk

Al kunnen zowel particuliere gebruikers als zakelijke gebruikers de subsidie aanvragen, er zijn wel enkele zaken die belangrijk zijn voor de aanvraag. Bij particulieren moet de aanvraag na de installatie te gebeuren terwijl bij zakelijke gebruikers de subsidieaanvraag vóór de installatie binnen moet zijn. Een specialist kan je op zowel particulier als zakelijk gebied helpen met het indienen van de subsidieaanvraag.

Benodigdheden aanvraag

Om de subsidie voor zonneboilers aan te vragen heb je een aantal zaken nodig. Zo heb je je DidiD nodig en een factuurbewijs van de zonneboiler en de installatie waarop duidelijk vermeld staat wat de naam van de fabrikant of het merk is, een duidelijke omschrijving van de zonneboiler en het soort, het bedrag en de datum van betaling en de meldcode op de apparatenlijst.

Stappenplan subsidie aanvragen

Om de subsidie aan te vragen ga je een aantal stappen moeten doorlopen. Hieronder tref je een handig stappenplan die je kunt gebruiken als je een de subsidie gaat aanvragen zodat je niets vergeet:

Stap 1: Kies welke zonneboiler je gaat aanschaffen.

Stap 2: Controleer of je zonneboiler op de apparatenlijst staat.

Stap 3: Koop de zonneboiler door eerst te vergelijken.

Stap 4: Laat de zonneboiler door een erkend bedrijf installeren.

Stap 5: Bereid de subsidieaanvraag voor of laat de specialist dit doen.

Stap 6: Vraag de subsidie aan en profiteer van de kostenbesparing.

Subsidies combineren

Subsidies kan je combineren, als het maar gaat om een soortgelijke duurzame maatregel. Je kunt een zonneboiler bijvoorbeeld met een isolatiemaatregel combineren en zo ook van een isolatiesubsidie profiteren. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden, maar je gaat op deze manier nóg meer kunnen besparen.

Zelf aanvragen of een expert inschakelen?

Als je een zonneboiler hebt gekocht en gebruik wilt maken van de ISDE-regeling, dan kan je dit zelf doen aangezien het aanvraagproces gemakkelijk en snel gaat. Wil je echter deze taak aan een specialist overlaten om zelf geen omkijken te hoeven hebben naar de technische details van het apparaat, dan kan je beter een expert inschakelen voor de subsidieaanvraag. De meeste specialisten rekenen hier een gemiddeld bedrag van €35 voor, zodat je met een gerust hart kunt wachten tot de subsidieaanvraag goed is gekeurd.

Als je van plan bent om een zonneboiler te kopen voor je woning of bedrijfspand en de kosten wilt verlagen door een subsidie aan te vragen, dan kan je hier een expert voor inhuren. Ga na welke expert het meest betrouwbaar en voordelig is door meerdere offertes op te vragen in je eigen regio en een vergelijking te maken met deze gegevens. Een vergelijking geeft je immers de beste mogelijkheden om flink op de kosten van je zonneboiler te kunnen besparen.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …