Rendement zonneboiler

De investeringskosten van een zonneboiler kunnen flink oplopen. Dit maakt een zo hoog mogelijk rendement belangrijk maakt om na te gaan in hoeverre je investering wel winstgevend is. Je kunt doorgaan met lezen als je meer te weten wilt komen over het rendement van een zonneboiler en wat hier allemaal bij komt kijken.

De kosten van een zonneboiler

Het is belangrijk om eerst een kijkje te nemen naar de kosten van een zonneboiler. De kosten worden voornamelijk bepaald aan de hand van de soort zonneboiler die je aanschaft. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje voor het aanschaffen en installeren van een zonneboiler inclusief de jaarlijkse besparing:

Soort zonneboilerKosten incl. installatieBesparing per jaar
1 collector, 100 liter€2.000 – €2.600€65
2 collectoren, 100 liter€2.800 – €3.400€85
2 collectoren, 200 liter€3.400 – €3.800€120
3 collectoren, 300 liter€4.800 – €5.600€185

Het rendement bepalen

Het rendement van een zonneboiler kan op een aantal manieren worden bepaald. Je gaat moeten kijken naar factoren zoals de soort zonneboiler die je selecteert, de plaatsing op het dak en de manier waarop je de zonneboiler gebruikt. Hieronder worden deze factoren nader toegelicht.

De soort zonneboiler en zonnecollector

De soort zonneboiler die je kiest heeft een grote invloed op het rendement. De zonneboilersoort met het hoogste rendement is de zonneboilercombi, maar je gaat dan ook meer geld moeten uitgeven aan de aanschaf en de installatie. Ook de soort zonnecollector die je kiest bepaalt deels het rendement. Kies je voor een vacuümbuis zonnecollector in plaats van een vlakke plaat zonnecollector dan profiteer je van een hoger rendement. Er moet verder ook worden gekeken naar de grootte van het waterreservoir, aangezien de meeste soorten zonneboilers een vat van 100, 200 of 300 liter hebben. Hoe groter het voorraadvat, des te hoger het rendement van de zonneboiler.

De plaatsing van de zonneboiler

Ook de plaatsing oftewel de positie op het dak en de hoek waarin de zonneboiler wordt geplaatst bepalen het rendement van het systeem. Een zonnecollector die meer zon op kan vangen zal ook een hoger rendement hebben, wat het zeer cruciaal maakt om de zonneboiler te plaatsen richting het zuiden en in een hellingshoek van 20 graden. Voorkom schaduwvorming die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld omringende gebouwen of bomen aangezien schaduw op de zonnecollector kan zorgen voor een verlaagd rendement.

Het gebruik van de zonneboiler

De manier waarop je de zonneboiler gebruikt speelt ook een rol bij het bepalen van het rendement van het toestel. Gebruik je de zonneboiler slechts voor het opwarmen van het water van je sanitair of sluit je ook andere huishoudelijke apparaten aan de zonneboiler zoals een wasmachine of een vaatwasser? Ook als je ervoor kiest om vloerverwarming aan je zonneboiler te koppelen zal het rendement hoger uitvallen.

Rendement versus besparing

Je kunt uitgaan dat minstens 50% van alle geproduceerde energie in Europa gebruikt wordt om ons water en onze woningen op te warmen. Door een zonneboiler te kopen verbruik je dan ook minder gas om je woning en water te verwarmen, wat een gemiddelde besparing van zeker 50% op kan leveren op warm water. Met een elektrische zonneboiler kan je zelfs nog meer besparen, maar de kosten die bij het gebruik komen kijken zijn ook vele malen hoger aangezien er hierbij gebruik wordt gemaakt van stroom. Hoeveel je precies kunt besparen wordt bepaald door de huidige energieprijzen.

De terugverdientijd van zonneboilers

De terugverdientijd vertelt veel over de snelheid waarop je de investering terugverdiend hebt, aangezien de aanschaf en installatie van een zonneboiler niet bepaald goedkoop is. Je hebt de kosten van een zonneboiler binnen een periode van ongeveer 15 jaar terugverdiend aan de hand van de besparingen. Hierbij dien je uit te gaan van een levensduur van gemiddeld 30 jaar als je geen subsidie neemt en kiest voor een zonneboiler van hoogwaardig kwaliteit. Goedkope zonneboilers van minder goed kwaliteit gaan ongeveer 15 tot 20 jaar mee, wat de investering in een zonneboiler niet altijd rendabel maakt. Probeer je de aanschaf- en installatiekosten van je nieuwe zonneboiler te verlagen bijvoorbeeld door het aanvragen van een subsidie of een lening, dan zal de terugverdientijd ook vele malen korter zijn.

Zonneboilers in de winterperiode

Zonneboilers maken wel gebruik van zonlicht om te kunnen functioneren, maar ze werken heel het jaar door dus ook wanneer het bewolkt weer is. Hierbij kan je uitgaan dat het rendement van een zonneboiler deels afhankelijk is van het seizoen. In de zomer, de lente en de herfst zijn de meeste zonneboilersoorten 100% rendabel terwijl dit in de winterperiode gemiddeld 50% is. Het rendement van een zonneboiler zal lager liggen tijdens de winterperiode aangezien je moet denken aan naverwarming. Kies je voor het aanschaffen van een moderne zonneboiler, dan blijf je ook tijdens de koude wintermaanden van een hoog rendement profiteren.

Schakel deskundig hulp in

Wil je van een maximaal rendement genieten maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken, dan is het verstandig om de hulp van een deskundige in te schakelen. Een professioneel kan je van deskundig advies voorzien, garantie geven op het installatiewerk en je van correct werk verzekeren. Ga na of de deskundige die je in gaat huren wel betrouwbaar is door te letten op zaken zoals:

  • Keurmerken en brancheorganisaties voor zonneboilers.
  • Vragen hoeveel garantie je krijgt.
  • Reviews en beoordelingen over de deskundige.
  • Een officiële inschrijving bij de KvK.
  • Een eigen website of sociaal media pagina’s.

Ga je een zonneboiler kopen en wil je zeker weten dat je het maximale haalt uit het systeem? Huur dan een expert in zodat je verzekerd bent van het maken van de juiste keuzes tijdens de aanschaf en de installatie van je nieuwe zonneboiler. Selecteert een expert aan de hand van een vergelijking, die je maakt nadat je meerdere specialisten uit je regio vraagt om een offerte. Je gaat zo gemakkelijk kunnen profiteren van een flinke besparing op de kosten van je zonneboiler en daarnaast zal het rendement van het systeem maximaal zijn.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …