Zonneboiler kopen: de 11 aandachtspunten

Wil je gaan investeren in een zonneboiler, dan kan je uitgaan van een verstandig besluit maar je moet wel rekening houden met verschillende zaken. Een nieuwe zonneboiler schaf je namelijk niet zomaar aan. Ga door met het lezen van dit artikel als je wilt weten wat de 11 meest voorkomende aandachtspunten zijn als je een zonneboiler wilt gaan kopen en laten installeren.

  1. Vergeet de vergunning niet

Meestal heb je geen vergunning nodig om de zonnecollectoren van een zonneboiler te mogen plaatsen op je dak. Dit houdt in dat je de zonneboiler vergunningsvrij kunt installeren als je aan een aantal voorwaarden voldoet. De zonnecollectoren mogen niet uitsteken of dicht bij de rand staan op een plat dak. Je bent pas verplicht om een bouwvergunning aan te vragen als je in een monumentaal pand, een beschermd stads- of dorpsgezicht woont. Moet je een vergunning aanvragen, doe dit dan ruim vóór de installatie van de zonneboiler anders kan je een hoge geldboete riskeren en ga je de zonneboiler verplicht moeten verwijderen als de gemeente er achter komt dat je op illegale wijze een zonneboiler geïnstalleerd hebt.

  1. Is je dak wel geschikt?

Om een zonneboiler te kunnen installeren ga je eerst moeten checken of je dak wel geschikt is voor de plaatsing. Je gaat moeten nakijken of het dak in goede staat is en zal blijven gedurende minimaal 20 tot 25 jaar, of er voldoende ruimte is op het dak voor de zonnecollector(en) en of de dakconstructie het gewicht van het systeem wel aankan.

  1. Een geschikte zonneboiler kopen

Kijk welke soorten zonneboilers er beschikbaar zijn en maak een geschikte keuze. Weet je niet zeker welk systeem je moet kiezen, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen zodat je van deskundig advies voorzien wordt over de beste keuze voor je huishouden. Je kunt kiezen tussen een standaard zonneboiler, een compacte zonneboiler, een cv-zonneboiler en een zonneboilercombi.

  1. Een erkend bedrijf inschakelen

Het installatiewerk van een zonneboiler kan je beter aan een ervaren deskundige overlaten zodat je verzekerd bent van garantie, professioneel advies en efficiëntie. Daarnaast weet je zeker dat het installatiewerk op de correcte wijze uit wordt gevoerd en kan je de kosten van een specialist op meerdere manieren verlagen. Overweeg je het inschakelen van een specialist, dan is het belangrijk om rekening te houden met de onderstaande zaken:

  • Kies voor een lokaal bedrijf.
  • Vergelijk eerst meerdere offertes.
  • Vraag om de keurmerken.
  • Check de garantiebepaling.
  • Zoek reviews en beoordelingen.
  1. De plaats van de installatie bepalen

Bepaal op welke locatie je de zonneboiler gaat plaatsen. De zonnecollectoren ga je op het dak moeten installeren zodat ze zonlicht op kunnen vangen. Naast het dak kan je de zonnecollectoren ook tegen de muur of op de grond plaatsen, als er maar voldoende ruimte is. De boiler oftewel het voorraadvat wordt binnenshuis geplaatst bij de meeste zonneboilersoorten. Wil je een zonneboiler met een hoog capaciteit, dan ga je ook een groter opslagvat moeten hebben en meer ruimte op je dak.

  1. Check de garantieregeling

Het is belangrijk om altijd eerst te checken hoe de garantiebepaling geregeld is. Op deze manier weet je immers hoe lang je gedekt bent mocht er sprake zijn van onvoorziene zaken zoals fouten tijdens de installatie, fabricagefouten en dergelijke. In de meeste gevallen is het gebruikelijk om 10 jaar garantie op de zonnecollector te krijgen, 5 jaar op de boiler en 1 tot 2 jaar op de overige onderdelen van het apparaat.

  1. Let op de keurmerken

Vraag de specialist of de leverancier welke keurmerken aanwezig zijn zodat je zeker weet dat je een kwalitatief goed, duurzaam, milieuvriendelijk en veilig apparaat koopt. Populaire keurmerken die relevant zijn in de zonneboilerindustrie zijn de KvINL erkenning voor zonnewarmte installaties, het Solar Keymark, het OK CV keurmerk, het Zonnekeur keurmerk, het CW keurmerk en het Gaskeur-NZ keurmerk.

  1. Naverwarming nodig of niet?

Niet alle soorten zonneboilers kunnen al het water dat je nodig hebt verwarmen, wat het alsnog noodzakelijk maakt om te zorgen voor een naverwarmer als alternatief verwarmingssysteem. Dit geldt voornamelijk gedurende de winterperiode of als het slecht weer is en de zonnecollectoren minder zon opvangen om energie op te wekken voor het verwarmen van water.

  1. Een subsidie aanvragen

Check wat de voorwaarden zijn voor een subsidie voor zonneboilers zodat je weet waar je aan moet voldoen. Met een subsidie kan je minimaal €500 besparen en het bedrag kan oplopen tot €2.000 of meer. Het is wel belangrijk om contact op te nemen met de gemeente om te checken wat de huidige mogelijkheden zijn voor een subsidie.

  1. De levensduur maximaliseren

Een zonneboiler heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar. Deze levensduur wordt bepaald door de kwaliteit van het apparaat, het gebruik, het onderhoud en een correcte installatie. Als je uitgaat dat een zonneboiler binnen ongeveer 15 jaar terug is verdiend, dan kan je nog een aantal jaar profiteren van de opbrengsten van het apparaat. Wil je de levensduur van je zonneboiler maximaliseren, zorg dan voor periodiek onderhoud en laat het apparaat door een erkend bedrijf installeren.

  1. Regel het onderhoud

Heb je onlangs een zonneboiler laten installeren, dan kan je het beste direct het onderhoud regelen met een specialist al is een zonneboiler onderhoudsvriendelijk. Het is slim om een onderhoudscontract af te sluiten met een specialist zodat je zelf geen omkijken meer hoeft te hebben naar het onderhoud of de onderhoudskosten. Je betaalt maandelijks een laag bedrag en de specialist komt periodiek langs voor het onderhoud.

Ga je in een nieuwe zonneboiler investeren en heb je rekening gehouden met alle bovenstaande aandachtspunten, check dan welke specialisten betrouwbaar zijn in je eigen regio en vraag offertes op. Heb je zo veel mogelijk offertes ontvangen, maak dan een vergelijking zodat je een concreet beeld kunt krijgen van de mogelijke opties. Zo kan je gemakkelijk selecteren welke deal je het meest aanspreekt zodat je flink op de kosten van een nieuwe zonneboiler kunt besparen.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Je weet inmiddels de gemiddelde prijzen. Maar wat zijn de exacte kosten voor jouw opdracht? Vul hieronder je postcode in en vervolgens het formulier. Ontvang vrijblijvend offertes en kies de beste deal.

Zonneboiler: Zelf installeren of expert inhuren?

Voordat je overgaat tot het kopen van je nieuwe zonneboiler dien je eerst te bepalen of je zelf het installatiewerk gaat …

Een zonneboiler van goed kwaliteit herkennen

Ga je binnenkort een zonneboiler kopen, investeer dan in een kwalitatief goed apparaat zodat je zeker weet dat je jarenlang …

Hoe duurzaam is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je woning en water op een duurzame manier vervangen zonder dat daar ga voor wordt gebruikt. Een …